Ризик подагри пов’язали зі статтю та уподобаннями в алкогольних напоях

03 вересня 2024 р. 15:40

03 вересня 2024 р. 15:40


Китайські вчені з’ясували , що споживання алкоголю підвищує ризик розвитку подагри, особливо у чоловіків, які віддають перевагу пиву і сидру, що підтверджується результатами проспективного когортного дослідження.

Дослідження, проведене Цзецюн Лю (Jie-Qiong Lyu) із Сучжоуського університету та його колегами, опубліковане в журналі JAMA Network Open, проаналізувало дані понад 400 тисяч осіб з репозиторію UK Biobank. Дослідження охопило період з 2006 до 2021 року, і на момент включення учасникам було від 37 до 73 років. Основною метою дослідження було виявлення зв’язку між вживанням алкоголю і ризиком розвитку подагри, причому особлива увага приділялася відмінностям між статями та впливу різних видів алкоголю.

Результати показали, що вживання алкоголю підвищує ризик подагри, але цей ефект більш виражений у чоловіків. Порівняно з тими, хто ніколи не вживав спиртного, чоловіки, які вживають алкоголь, мали підвищений ризик розвитку подагри з відношенням ризиків (HR) 1,69. У жінок, які вживають алкоголь, подібного підвищення ризику не спостерігалося (HR 0,83). Однак, збільшення кількості вживаного алкоголю призводило до зростання ризику подагри в обох статей, хоча і тут ризик для чоловіків був значно вищим (HR 2,05) порівняно з жінками (HR 1,34).

Особливо цікавим виявився аналіз впливу різних видів алкоголю. Виявлено, що найбільший ризик розвитку подагри пов’язаний із вживанням пива або сидру, причому цей ефект спостерігався як у чоловіків, так і у жінок. Зокрема, на кожну пінту пива або сидру на день ризик розвитку подагри збільшувався у чоловіків (HR 1,60) і жінок (HR 1,62), підкреслюючи значний негативний вплив цих напоїв.

Таким чином, дослідження підтвердило, що споживання алкоголю, особливо пива і сидру, значно підвищує ризик розвитку подагри, і цей ризик є більш вираженим у чоловіків. Висновки цього дослідження можуть слугувати важливим підґрунтям для розробки рекомендацій щодо обмеження споживання алкоголю для профілактики подагри, особливо серед чоловіків, які належать до групи високого ризику.

Ризик подагри пов’язали зі статтю та уподобаннями в алкогольних напоях

Джерело: cikavosti.com (Наука)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua