Лісові ґрунти Європи виявилися здоровішими за лугові та сільськогосподарські

04 вересня 2024 р. 15:59

04 вересня 2024 р. 15:59


Зростання температури позитивно впливає на первинну продуктивність рослинних угруповань у лісах, але має негативний вплив на продуктивність луків і орних земель.

Здоров’я ґрунтів є ключовим фактором, що визначає первинну продуктивність рослин, яка відображає приріст органічної речовини, створеної автотрофами, зокрема рослинами. Чиста первинна продуктивність (ЧПП) враховує витрати на дихання і є важливим показником для оцінки продуктивності екосистем. Дослідження, проведене під керівництвом Феррана Ромеро зі Швейцарського центру сільськогосподарських досліджень Agroscope, показало, що здоров’я ґрунту в лісах на 31% вище, ніж на луках, і на 76% вище, ніж на орних землях. Це має суттєвий вплив на ЧПП у різних типах рослинних угруповань.

Науковці дослідили вплив різних факторів, таких як температура, вологість, pH ґрунту, склад ґрунтових мікробіомів і здатність ґрунту до інфільтрації вологи, на первинну продуктивність у лісах, на луках і сільськогосподарських полях. Виявилося, що лісові ґрунти більш стійкі до змін клімату, і підвищення температури сприяє збільшенню ЧПП у лісах. Водночас на луках і орних землях зростання температури призводило до пригнічення продуктивності, особливо через зменшення вологи та зміну складу ґрунтових мікроорганізмів.

Зокрема, на луках важливими чинниками, що підвищують продуктивність, виявилися слабокислий pH ґрунту, висока різноманітність Proteobacteria і мікоризних грибів, а також велика кількість опадів. Проте підвищення температури, поряд із збільшенням кількості Actinobacteria і Chytridiomycota, призводило до зниження продуктивності. На орних землях вплив підвищеної температури також був негативним, тоді як у лісах зростання температури підвищувало первинну продукцію, особливо завдяки оптимальній щільності ґрунту і високій кількості Firmicutes.

Отримані результати підкреслюють важливість підтримки здоров’я ґрунтів у різних типах землекористування для забезпечення високої продуктивності рослин. Водночас дослідження показало, що універсального способу підвищити продуктивність рослинних угруповань поки не існує, і підходи повинні враховувати специфіку кожного типу екосистеми.

Лісові ґрунти Європи виявилися здоровішими за лугові та сільськогосподарські

Джерело: cikavosti.com (Екологія)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua