Бриж у Чумацькому Шляху з’явилася через давнє зіткнення галактик

04 вересня 2024 р. 19:57

04 вересня 2024 р. 19:57


Астрономи виявили закономірності в русі зірок Чумацького Шляху, зокрема таємничі брижі, що простягаються на чверть галактичного диска, що свідчить про давнє міжгалактичне зіткнення.

Нове відкриття, засноване на даних супутника Європейського космічного агентства Gaia, надає нові інсайти щодо еволюції нашої Галактики. Чумацький Шлях, що сформувався приблизно 14 мільярдів років тому, має складну структуру, яка постійно змінюється через зіткнення з іншими галактиками. Дані, отримані з Gaia, допомогли вченим виявити нові докази таких зіткнень у вигляді бриж, що простягаються по значній частині диска Галактики.

Ці брижі вказують на те, що наша Галактика пережила масштабне зіткнення, яке спричинило утворення хвиль, що проходять через її диск. Раніше, ще в 1960-х роках, вчені виявили S-подібний вигин у диску Чумацького Шляху, що, як вважалося, виник внаслідок зіткнення з меншою галактикою. Однак нові дані показують, що ці хвилі могли бути ще більш значними і складними, ніж припускалося раніше.

Дослідження, ухвалене до публікації в журналі Astronomy & Astrophysics, базується на аналізі рухів двох різних груп молодих зірок. Вчені порівняли їхнє вертикальне та горизонтальне положення з комп’ютерною моделлю Чумацького Шляху, що дозволило виявити таємничі брижі. Зірки, зафіксовані в дослідженні, рухаються вперед і назад уздовж радіальної осі Галактики, а також вгору і вниз, що свідчить про наслідки давньої хвилі, викликаної зіткненням.

Астрономи зазначили, що сліди попередніх зіткнень можна побачити, лише звернувши увагу на ледь помітні ознаки неправильного положення або руху зірок. Ці нові дані дозволяють глибше зрозуміти минуле нашої Галактики і те, як такі зіткнення вплинули на її структуру та еволюцію.

Майбутні дослідження, що аналізуватимуть інші набори даних і різні моделі формування галактик, можуть надати ще детальніші знання про процеси, які відбувалися в Чумацькому Шляху. Це дозволить побудувати докладніший динамічний опис того, як хвилі поширюються в диску нашої Галактики, та краще зрозуміти її складну структуру.

Бриж у Чумацькому Шляху з’явилася через давнє зіткнення галактик

Джерело: cikavosti.com (Всесвіт)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua