Дерева краще охолодили міста Глобальної Півночі, ніж Півдня

04 вересня 2024 р. 21:17

04 вересня 2024 р. 21:17


Дослідження показало, що дерева у містах Глобального Півдня менш ефективні у боротьбі з аномальною спекою порівняно з містами Глобальної Півночі, що створює ризики для міських жителів на тлі глобального потепління.

Екстремальна спека, що є одним із наслідків глобальної зміни клімату, становить серйозну загрозу для міського населення. Влітку 2022 року аномальна спека призвела до загибелі понад 60 тисяч людей у Європі, і цей показник може зрости через ефект теплового острова, який здатний підвищувати температуру в містах на 10 °C або більше. Щоб знизити цей ефект, у містах висаджують дерева, які створюють тінь і охолоджують повітря. Однак це рішення далеко не завжди доступне для міст із низьким рівнем доходу, особливо у Глобальному Півдні.

Дослідники з Китаю, США та Великої Британії вирішили з’ясувати, наскільки ефективні зелені насадження у різних регіонах світу. Вони проаналізували охолоджувальну здатність міської рослинності у 468 містах Глобальної Півночі та Півдня. Дані були отримані за допомогою супутникових спостережень, а результати дослідження опубліковані в журналі “Nature Communications”.

Дослідження показало, що середня охолоджувальна здатність зелених зон у містах становила 2,9 °C. Однак між Північчю та Півднем існує суттєва різниця: у містах Глобальної Півночі охолодження досягає 3,6 °C, тоді як у містах Глобального Півдня цей показник становить лише 2,5 °C. Цей розрив в охолоджувальній ефективності означає, що жителі південних міст отримують приблизно на третину менше охолодження від дерев, ніж їхні північні сусіди.

Виявилося, що міста з найвищою охолоджувальною здатністю розташовані в Європі та Північній Америці, де найбільші площі зеленої інфраструктури. Ці міста також мають вищий рівень ВВП на душу населення, що дозволяє їм висаджувати більше дерев. Навпаки, міста Глобального Півдня, такі як Могадішо (Сомалі) та Сана (Ємен), мають набагато меншу ефективність охолодження.

Зазначене дослідження підкреслює серйозну проблему: населення Глобального Півдня швидко зростає, і в майбутньому ці міста можуть стикнутися з ще більш екстремальною спекою, адже їхня зелена інфраструктура не встигає за потребами. Хоча поки що не до кінця зрозуміло, наскільки ця нерівність залежить від кліматичних умов, очевидно, що без додаткових заходів жителі південних міст будуть більше страждати від наслідків глобального потепління.

Дерева краще охолодили міста Глобальної Півночі, ніж Півдня

Джерело: cikavosti.com (Екологія)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua