У ядрі Землі виявили бубликоподібну структуру

04 вересня 2024 р. 23:42

04 вересня 2024 р. 23:42


Науковці з Австралійського національного університету виявили бубликоподібну структуру у земному ядрі, яка розташована паралельно до екватора на кілька сотень кілометрів глибше кордону між мантією і зовнішнім ядром. Її вдалося виявити, аналізуючи сповільнення сейсмічних хвиль під час проходження через цю зону. Це відкриття грає важливу роль у розумінні змін інтенсивності магнітного поля Землі, яке утворюється завдяки рухам рідких металів у зовнішньому ядрі, що має вирішальне значення для життя на Землі та потенційної придатності для життя на екзопланетах. Дослідження опублікували в журналі Science Advances .

Зображення бубликоподібної структури у зовнішньому ядрі нашої планети. Xiaolong Ma and Hrvoje Tkalčić

Як вдалося зробити відкриття?

Науковці використали метод сейсмічної томографії, як своєрідний ультразвук, щоб дослідити форму та структуру ядра за сейсмічними коливаннями внаслідок землетрусів. Особливу увагу вони звертали на сейсмічні хвилі, записані протягом багатьох годин після великих землетрусів, що не робили раніше. Так вдалося виявити бубликоподібну область, або тор, товщиною кілька сотень кілометрів, де сейсмічні хвилі рухаються приблизно на два відсотки повільніше, ніж в інших частинах ядра. Такі особливості ця область може мати тому, що містить більше легких елементів, таких як кремній і кисень. Це може сприяти перемішуванню рідких елементів у зовнішньому ядрі, від руху яких залежить магнітне поле Землі, яке захищає нашу планету від сонячної та космічної радіації.

Що відбувається під поверхнею Землі

🌎 У Західній Австралії знайшли залишки первісної земної кори віком 3,5 мільярда років, що розповість науковцям більше про історію нашої планети у перші мільярди років її існування.

🌋 А за зразками вже океанічної земної кори науковці змогли встановити , що рух літосферних плит, який зараз спричиняє виверження вулканів та землетруси, почався вже за пів мільярда років після формування Землі.

🌊 За аналізом відбитих сейсмічних хвиль та моделюванням науковці виявили на дні перехідної зони мантії Землі океанічну кору. Як вважають дослідники, вона там не надовго і скоро остаточно зануриться в нижню мантію.

Поділитися із друзями!

У ядрі Землі виявили бубликоподібну структуру

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua