Собаки згадали назви іграшок навіть після двох років розлуки з ними

05 вересня 2024 р. 08:13

05 вересня 2024 р. 08:13


Собаки виявилися здатними згадувати назви іграшок навіть після двох років розлуки з ними. Це виявили дослідники, навчивши п’ятьох собак бордер-колі назвам їхніх іграшок, приховавши їх на два роки, а тоді перевіривши, скільки назв згадають собаки. Чотири з п’яти собак показали результати, що значно перевищують випадкове вгадування, запам’ятавши назви від трьох до дев’яти іграшок з 12 запропонованих їм. Результати дослідження опублікували в журналі Biology Letters .

Biology Letters, 2024

Як добре собаки запам’ятовували назви своїх іграшок?

Перед дослідженням собаки вивчили назви 12 своїх іграшок за дуже короткий період — один тиждень. За два роки потому їхні господарі поміщали вивчені іграшки поруч з новими іграшками улюбленців, виходили в іншу кімнату та просили собак принести одну з 12 іграшок. У середньому собаки приносили правильну іграшку в 44 відсотках випадків, а деякі — навіть у 60 відсотках.

Оскільки запам’ятовування назв об’єктів є важливою складовою мовлення, це дослідження надало можливість вивчити здатність до запам’ятовування назв у виду тварин, що не здатні до мовлення. Воно також показує, що здатність зберігати асоціації між назвами та предметами протягом тривалого часу не є унікальною для людини. Однак, дослідження має суттєве обмеження — бордер-колі є собаками, які надзвичайно добре пов’язують назви із предметами, і лише частина собак володіють подібною здатністю вивчати назви об’єктів.

Чим ще вражають собаки

🕹 Нещодавнє дослідження показало, що собаки здатні вивчати значення слів з популярних у соцмережах кнопок для дресування, особливо добре — у випадку пов’язаних з грою чи прогулянкою слів.

🧠 Здатність пов’язувати об’єкти з їхніми назвами у собак раніше підтвердили у собак за активністю їхнього мозку, переконавшись, що вони реагують не на інструкцію, а саме на назву предмета.

🐺 Та собаки здатні розуміти спілкування не лише людей, але й вовків — принаймні, найдавніші породи собак виявилися схильними підтримувати вовче виття, тоді як новіші просто гавкали у відповідь.

Поділитися із друзями!

Собаки згадали назви іграшок навіть після двох років розлуки з ними

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua