У Чумацькому Шляху знайшли сліди давнього зіткнення з іншою галактикою

05 вересня 2024 р. 08:13

05 вересня 2024 р. 08:13


За допомогою даних космічного телескопа Gaia науковці виявили аномальні коливання в структурі Чумацького Шляху, які можуть бути наслідками давнього зіткнення нашої Галактики з карликовою галактикою Стрільця. Це зіткнення залишило слід у вигляді хвилеподібної деформації на диску нашої галактики, через що частина зірок у ній коливаються у вертикальному напрямку, тоді як інші — вперед-назад, що нагадує океанську хвилю, яка проходить через маси зірок від центру Чумацького Шляху до його країв. Результати дослідження опублікували на сайті препринтів arXiv.

Shawn PNW / 500px / Getty Images

Як вдалося виявити наслідки зіткнення?

Оскільки вже було відомо, що S-подібний вигин диска нашої галактики може бути результатом багаторазових взаємодій Чумацького Шляху з її меншим сусідом — карликовою галактикою Стрільця, науковці вирішили краще дослідити наслідки зіткнення у структурі галактики. Для цього вони проаналізували рух понад 16 тисяч молодих зірок-гігантів і близько 3400 зірок зі змінною яскравістю Цефеїд. Виявилося, що їхні рухи мають характерні коливання, які поширюються на висоту 150-200 парсеків та мають загальну довжину до 10-20 кілопарсеків. Це викликає відхилення зірок від їхніх звичайних траєкторій зі швидкістю 10-15 кілометрів на секунду.

Поки що залишаються відкритими питання, чи пов'язані радіальні та вертикальні рухи зірок, і чи мають спільний початок коливання та основний вигин галактичного диска. Науковці планують провести подальші дослідження, щоб глибше вивчити ці явища і визначити, чи пов'язані вони з іншими спостережуваними аномаліями у структурі нашої галактики. Це відкриття проливає світло на складні процеси, що відбувалися в Чумацькому Шляху мільярди років тому, і допомагає краще зрозуміти, як зіткнення галактик впливають на їхню еволюцію.

Що нового науковці відкривали про Чумацький Шлях

🕷 У центрі Чумацького шляху радіотелескопи знайшли скупчення трьох «пульсарів-павуків» — особливого типу зірок, які знищують сусідні за допомогою плазмового павутиння.

💫 Астрономи зафіксували , як через нашу галактику на швидкості 456 кілометрів на секунду пролітає надшвидкісна зоря. Завдяки такій швидкості вона може подолати гравітаційне тяжіння галактики та покинути її.

🌟 Швидкість руху зірок на краю галактики Чумацький Шлях виявилася меншою, ніж швидкість зірок у центрі. Як вважають науковці, це пов'язано з нерівномірним поширенням темної матерії, яка сповільнює зірки на краю галактики.

Поділитися із друзями!

У Чумацькому Шляху знайшли сліди давнього зіткнення з іншою галактикою

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua