Майже половина домашніх котів виявилися не проти пограти в апорт

05 вересня 2024 р. 12:22

05 вересня 2024 р. 12:22


Майже половина домашніх котів виявилися не проти принести кинуту їм іграшку, тобто пограти в апорт, показало опитування власників більш як 80 тисяч домашніх улюбленців. Це значно частіше, ніж вважали раніше, хоча така гра у них поширена не настільки, як у собак. У поведінці котів і собак помітили суттєву різницю — гра в апорт у котів була пов’язаною з загальною грайливістю та активністю, а в собак — з натренованістю виконувати команди. Такі результати опублікували в журналі PLOS ONE .

GIPHY

Чим ще відрізнялися ігри в котів і собак?

Науковці проаналізували дані опитування більш як восьми тисяч власників котів та 73 тисяч власників собак і визначили, що коти більш схильні до гри в апорт, ніж показувало попереднє дослідження: у новому дослідженні понад 40 відсотків котів брали участь у цій грі, тоді як у старому — лише 16,5 відсотка. Нове дослідження також показало, що більш як половина котів граються з малими предметами, носячи їх у зубах, а більш як третина — ініціюють гру з господарем за допомогою іграшок.

Як коти, так і собаки, що були жіночої статі, старші за віком, мали проблеми зі здоров’ям або проживали з собаками, менше грали в апорт, порівняно з іншими улюбленцями. Також у котів та собак спостерігали вплив породи на частоту гри: кішки східноазійських порід — бурманські та сіамські, а також собаки ретривери, пуделі та спанієлі частіше долучалися до такої гри.

Науковці запропонували ряд гіпотез, які пояснюють, чому домашні улюбленці беруть участь в грі в апорт: це може бути формою соціальної взаємодії з власниками, така поведінка могла виникнути через навчання або в процесі одомашнення та виведення нових порід, але для остаточних висновків з цього приводу потрібні подальші дослідження.

Якими бувають ігри у тварин

🐈‍⬛ Раніше дослідження вже показували, що коти не проти принести кинуту їм іграшку, особливо коли вони самі ініціювали цю гру, але тоді воно було спрямоване на котів, за якими вже помічали таку поведінку і не враховувало частоту цієї поведінки в популяції.

🐝 А от серед тварин, у яких не очікували знайти ознаки ігрової поведінки, виявилися джмелі. Поспостерігавши за тим, як вони в експерименті покатали надані їм м’ячики, науковці виявили у такої поведінки всі п’ять ознак, які описують ігри у тварин.

🐕‍🦺 Собаки не лише можуть приносити іграшки господарям, але й запам’ятовувати їхні назви на період до двох років, показало нещодавнє дослідження. Але така особливість присутня лише у талановитих собак, які легко запам’ятовують назви об’єктів.

Поділитися із друзями!

Майже половина домашніх котів виявилися не проти пограти в апорт

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua