Забруднене повітря нашкодило фертильності чоловіків, а шум машин — жінок

05 вересня 2024 р. 18:48

05 вересня 2024 р. 18:48


Забруднення повітря та шум автівок виявилися пов’язаними з більшим ризиком безпліддя, показало масштабне дослідження у Данії. Підвищений рівень дрібних частинок пилу та диму у повітрі підвищував ризик безпліддя у чоловіків віком 30-45 років, а шум від дорожнього руху — у жінок віком 35-45 років. При цьому науковці встановили, що хоча забруднення повітря твердими частинками зменшилося у період між 2000 та 2017 роками, шумове забруднення лише зросло. Дослідження опублікували в журналі BMJ .

Pixabay / Unsplash

Як саме забруднення повітря та шум впливали на безпліддя?

Дослідження охопило понад 500 000 чоловіків та 377 000 жінок, за якими спостерігали в середньому протягом чотирьох років. Науковці оцінювали рівень впливу шуму та концентрації пилу, диму та інших твердих забруднювачів розміром до 2,5 мікрометра (PM2,5) у повітрі в тих місцях, де проживали учасники дослідження.

Виявилося, що PM2,5 підвищували ризик безпліддя у чоловіків, починаючи з концентрації 8,5 мікрограма на кубометр повітря. А кожні додаткові три мікрограми забруднювачів у повітрі збільшували цей ризик на 24 відсотки. На розвиток безпліддя у жінок забруднення повітря не вплинуло.

У жінок шумове забруднення з інтенсивністю понад 10 децибелів збільшувало ризик появи безпліддя на 14 відсотків, а у чоловіків віком 37-45 років — на шість відсотків. На думку дослідників, забруднення повітря може безпосередньо впливати на сперматогенез, тоді як шум автівок може викликати стрес та порушення сну, особливо у людей старшого віку, які ще не мають дітей.

Що ще впливає на можливість мати дітей

🙊 Науковцям вже вдалося довести, що забруднення повітря здатне знизити виживання плода під час штучного запліднення на 38 відсотків, навіть у країнах, де підтримують «безпечні» його рівні.

🙉 Шумове забруднення від транспорту в містах виявилося причетним до затримки росту пташенят, підвищеної смертності серед них та проблем із розмноженням у дорослому віці.

🙈 А поєднання нічного освітлення та шуму автівок нашкодило створенню пташиних сімей ще на стадії гніздування, особливо впливаючи на лісових птахів.

Поділитися із друзями!

Забруднене повітря нашкодило фертильності чоловіків, а шум машин — жінок

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua