Археологи виявили стародавню могилу, пов'язану з легендою про чарівника Мерліна

05 вересня 2024 р. 19:40

05 вересня 2024 р. 19:40


Згідно із середньовічною розповіддю Vita Merlini Sylvestris ("Життя Мерліна з Лісу"), Мерлін був заточений і вбитий королем Темних віків, а його могила розташована біля берегів річки Твід. Цю історію тривалий час вважали міфом, проте нещодавні археологічні дослідження можуть пролити світло на витоки легенди.

У 2022 році команда археологів і волонтерів під керівництвом GUARD Archaeology почала розкопки, щоб вивчити археологічне коріння місцевої легенди. Використовуючи геофізичні дослідження, вони виявили ознаки стародавнього поховання недалеко від передбачуваного місця могили Мерліна.

Під час розкопок на вершині пагорба Тінніс, що височіє над могилою, було знайдено сліди стародавнього укріплення, яке використовували в VI-VII століттях, у період, коли відбувалися події артурівського циклу. Це вказує на те, що пагорб міг бути важливим місцем для знаті того часу.

Цього року вчені досліджували групу курганів на протилежному березі річки Твід і знайшли поховання, датоване кінцем VI століття - саме так описується місце поховання Мерліна в стародавніх текстах. Курган, оточений давнішими бронзовими могилами, містив останки людей високого статусу.

Хоча поки що неможливо точно підтвердити, чи є це поховання могилою самого Мерліна, це відкриття додає новий шар до стародавніх переказів. Зв'язок з історичними подіями припускає, що легенди про Мерліна могли мати реальні підстави.

Проєкт "Прихована спадщина Друмельзіра" було організовано у співпраці з археологами, місцевими групами та за підтримки низки фондів.

Археологи виявили стародавню могилу, пов'язану з легендою про чарівника Мерліна

Джерело: socportal.info (Наука)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua