мРНК-вакцина від віспи мавп виявилася ефективною в дослідженні на приматах

05 вересня 2024 р. 22:51

05 вересня 2024 р. 22:51


Дослідження на приматах показало, що мРНК-вакцина проти вірусу віспи мавп компанії Moderna надає більш ефективний захист, ніж попередня вакцина на основі ослабленого вірусу. Обидві вакцини захистили приматів від летальних наслідків хвороби, але мРНК-вакцина мала кращі показники зменшення кількості вірусу в організмі тварин, втрати ними ваги та кількості уражень шкіри. Результати випробування на тваринах опублікували в журналі Cell .

CDC / Unsplash

Наскільки ефективною була нова вакцина?

Дослідження ефективності вакцин проводили на довгохвостих макаках ( Macaca fascicularis ), яким вводили летальну дозу вірусу віспи мавп clade I Z79, а потім — дві дози вакцини з різницею в 4 тижні. Порівняно з вакциною на основі ослабленого вірусу, мРНК-1769 більш як на 10 днів скоротила тривалість хвороби у макак.

Нова вакцина мРНК-1769 викликала у піддослідних макак вироблення широкого спектра антитіл до різних штамів вірусів віспи та вироблення їх у великій кількості. Аналіз їхніх антитіл показав, що антитіла вироблялися як до антигенів зрілого, так і позаклітинного вірусу, тобто вакцина «навчала» організм боротися з вірусом на різних стадіях його розвитку. У майбутньому ефективність цих вакцин досліджуватимуть у доклінічних та клінічних випробуваннях вже на людях.

Чому почали розробляти нову вакцину

🌎 У серпні Всесвітня організація охорони здоров’я вдруге за два роки оголосила глобальний надзвичайний стан через поширення вірусу віспи мавп у Центральній Африці.

😷 Пізніше Європейський центр профілактики та контролю захворювань порекомендував європейцям також приготуватися до загрози цього вірусу.

✅ А наприкінці серпня ВООЗ схвалила план боротьби з віспою мавп, який, серед іншого, включав вакцинацію медичних працівників та людей, які контактували з хворими.

Поділитися із друзями!

мРНК-вакцина від віспи мавп виявилася ефективною в дослідженні на приматах

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua