Кількість смертей від холери у світі зросла на 70 відсотків за рік

06 вересня 2024 р. 00:13

06 вересня 2024 р. 00:13


У 2023 році у світі зафіксували 4000 смертей від холери, що на 70 відсотків більше, ніж у 2022 році, а також помітили значне зростання кількості випадків цієї хвороби. Змінилися й регіони поширення хвороби — в Азії та на Близькому Сході випадків холери стало менше, а в Африці їх кількість зросла аж на 125 відсотків. Про це свідчить звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Лікар збирає зразки води для аналізу в районі Ефіопії, схильному до спалахів холери. ВООЗ

Як поширювалася холера у 2023 році?

За даними ВООЗ, минулого року холеру фіксували у 45 країнах, тоді як у 2022 її фіксували у 44, а у 2021 — лише у 35 країнах. Масштабні спалахи з більш як десятьма тисячами випадків на рік фіксували в Афганістані, Малаві, Демократичній Республіці Конго та Сомалі. Більш як третину випадків захворювання фіксували у дітей до п’яти років.

До пришвидшення розповсюдження хвороби доклалися збройні конфлікти, зміни клімату, відсутність доступу до чистої питної води, бідність та стихійні лиха. Станом на 22 серпня, з початку 2024 року зафіксували 342 тисячі випадків хвороби та 2400 смертей, що менше за кількість випадків за аналогічний період минулого року. Але попередні висновки експертів ВООЗ невтішні — пов’язана з холерою глобальна криза продовжується й у 2024 році.

Як намагаються запобігати спалахам холери

🚽 Інженери створили пристрій, який здатен виявляти діарею — один із симптомів холери — за звуками зі вбиральні з точністю у 98 відсотків.

🍚 Японські дослідники провели першу фазу випробування оральної вакцини від холери на рослинній основі. Для цього вони генетично модифікували рис для вироблення ним модифікованого токсину холери.

💩 До поширення холери може призводити забруднення води фекаліями. Як виявили науковці, у 48 відсотків населення небагатих країн є доступ лише до такої забрудненої води.

Поділитися із друзями!

Кількість смертей від холери у світі зросла на 70 відсотків за рік

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua