В атмосфері Землі над Філіппінами згорів непомітний до останнього астероїд

06 вересня 2024 р. 00:13

06 вересня 2024 р. 00:13


Зранку 4 вересня астероїд 2024 RW1, який науковці виявили лише за кілька годин до падіння, увійшов у земну атмосферу над островом Лусон у Філіппінах. Астероїд діаметром близько одного метра не становив загрози та повністю згорів в атмосфері, створивши яскравий вогняний слід. Це був лише дев’ятий випадок в історії, коли астрономам вдалося виявити астероїд до його входу в атмосферу. Про це повідомило видання Universe Today. Відео та фото падіння астероїда зібрали на сайті International Meteor Organization.

American Meteor Society. YouTube

Як виявили небесного порушника?

Астероїд діаметром від одного до півтора метра астрономи виявили вранці 4 вересня на знімках проєкту NASA's Catalina Sky Survey, який займається виявленням навколоземних об'єктів і спостереженням за ними. Науковці відстежили траєкторію його польоту та передбачили падіння в районі Філіппін зі швидкістю 17,6 кілометра на секунду, а також те, що під час входження в атмосферу астероїд повністю зруйнується. Небесному тілу спочатку дали назву CAQTDL2, але потім перейменували на 2024 RW1. Європейська космічна агенція повідомляє, що подібні астероїди розміром близько одного метра потрапляють в атмосферу Землі приблизно кожні два тижні.

Які ще астероїди фіксували цього року

🚎 У лютому на відстані, меншій за відстань від Землі до Місяця, повз нашу планету пролетів астероїд розміром з тролейбус.

☄️ А в липні повз Землю пролетіли одразу два потенційно небезпечні астероїди, але, на щастя, на достатньо великій відстані.

🪨 У NASA нарешті відкрили капсулу зі зразками ґрунту з астероїда Бенну, які зібрав апарат OSIRIS-REx. До цього фахівці агенції аналізували пил з його поверхні.

💦 На поверхні двох астероїдів з Головного поясу астероїдів нашої Сонячної системи, який знаходиться між Юпітером і Марсом, виявили молекули води.

Поділитися із друзями!

В атмосфері Землі над Філіппінами згорів непомітний до останнього астероїд

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua