У квантових вихорів виявлено спонтанний порядок

06 вересня 2024 р. 11:21

06 вересня 2024 р. 11:21


Міжнародна команда вчених продемонструвала синхронізацію квантових вихорів у оптично збуджених напівпровідникових мікрорезонаторах, що відкриває нові можливості для вивчення конденсованих систем.

Дослідники виявили, що в решітках, утворених поляритонними конденсатами, спостерігається тенденція до утворення квантових вихорів із протилежними топологічними зарядами, що свідчить про наявність “антиферомагнітного зв’язку”. Поляритони, квазічастинки, які є пов’язаними станами ексітонів і фотонів, утворюються в системах із сильним зв’язком світла й речовини, зокрема в напівпровідникових мікрорезонаторах.

За допомогою структурованого лазерного випромінювання вчені створили трикутну решітку з 22 осередків, кожен із яких містив поляритонний конденсат у стані вихору з топологічним зарядом +1 або -1. Дослідження показало, що сусідні вихори взаємодіють між собою, утворюючи стабільні структури з протилежними знаками топологічного заряду.

Це дослідження стало важливим кроком у розумінні динаміки квантових вихорів у дисипативних системах, підтверджуючи можливість моделювання спінових систем за допомогою поляритонних решіток. Кореляції між топологічними зарядами вихорів і низькоенергетичними конфігураціями моделі Ізінга показують, що складні динамічні системи можуть мати несподівані подібності.

У квантових вихорів виявлено спонтанний порядок

Джерело: cikavosti.com (Наука)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua