Мозок павуків «всох» через нічне освітлення

06 вересня 2024 р. 14:30

06 вересня 2024 р. 14:30


Світлове забруднення негативно впливає на різні живі організми, і нове дослідження австралійських учених показало, що цей вплив може також поширюватися на дрібних безхребетних, таких як павуки.

Вчені з Університету Монаша та Мельбурнського університету провели експеримент на австралійських павуках-кругопрядах Hortophora biapicata, яких відловили в парках поблизу Мельбурна. Павуки грають важливу роль в екосистемі як хижаки, що контролюють популяції інших безхребетних, і одночасно є важливою ланкою в харчовому ланцюзі для птахів та інших хижаків.

Піддослідних павуків розділили на дві групи: одна перебувала у природному циклі світла й темряви, інша піддавалась штучному освітленню протягом всієї “ночі”. Через певний час їх досліджували за допомогою мікротомографії, щоб оцінити вплив світлового забруднення на мозкові структури.

Результати показали, що у павуків, які перебували під впливом штучного освітлення, обсяг мозкових структур, зокрема тих, що пов’язані із зором, був значно меншим порівняно з контрольною групою. Це може негативно вплинути на їхню здатність виконувати важливі екологічні функції.

Мозок павуків «всох» через нічне освітлення

Джерело: cikavosti.com (Земля)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua