На Місяці знайшли сліди вулканів, що діяли 120 мільйонів років тому

06 вересня 2024 р. 15:58

06 вересня 2024 р. 15:58


Аналіз зразків місячного ґрунту, зібраних китайською місією “Чан’е-5”, виявив молоді вулканічні скла, що свідчить про те, що вулканічна активність на Місяці тривала довше, ніж вважалося раніше.

Місячні моря — великі темні області на супутнику Землі, утворені базальтами, які є продуктом давнього вулканізму. Попередні дослідження зразків, зібраних під час місій “Місяць” та “Апполон”, показали, що ці лавові потоки формувалися між 4,4 та 2,9 мільярда років тому. Однак нові дані від місії “Чан’е-5”, яка примісячилася в Океані Бур у 2020 році, вказують на можливість існування вулканізму, що тривав ще до кількох сотень мільйонів років тому.

Після аналізу зразків реголіту вчені виявили дрібні краплі вулканічного скла, які утворилися через вулканічну діяльність. Серед понад 3000 знайдених крапель 764 не містили слідів імпактного походження, і лише три з них, після ретельного дослідження ізотопного складу та хімічного аналізу, були визнані вулканічними. Їхній вік, визначений уран-свинцевим методом, становить приблизно 123 мільйони років, що значно молодше за базальти Океану Бур.

Ці результати підтверджують, що вулканізм на Місяці тривав ще в останні сотні мільйонів років, а не припинився два мільярди років тому, як вважалося раніше. Такий тривалий період вулканічної активності міг бути спричинений радіогенним теплом, яке накопичувалося у породах, збагачених елементами KREEP.

На Місяці знайшли сліди вулканів, що діяли 120 мільйонів років тому

На Місяці знайшли сліди вулканів, що діяли 120 мільйонів років тому

Джерело: cikavosti.com (Всесвіт)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua