Шимпанзе навчилися одне в одного запихати траву у вуха й анус

06 вересня 2024 р. 19:12

06 вересня 2024 р. 19:12


Група шимпанзе з заповідника Чимфунші в Замбії навчилися одне в одного запихати траву у вуха й анус, що виявили зоологи під час спостереження за ними. Що цікаво, таку поведінку не помічали у семи інших груп шимпанзе з цього ж заповідника, — і це підкреслює, що цю поведінку шимпанзе отримали саме через соціальні взаємодії в групі, а не вигадали з нуля. Це відкриття показує, що шимпанзе здатні набувати нової поведінки, навіть якщо вона не має практичної користі, хоча раніше таку здатність фіксували лише в людей. Результати спостереження за тваринами опублікували на сайті препринтів bioRxiv.

Частота, з якою шимпанзе навчалися в інших запихати траву у вуха (a) та анус (b). van Leeuwen et al., 2024

Наскільки часто у шимпанзе спостерігали незвичну поведінку?

Раніше ця ж група дослідників з Утрехтського університету вже помічала шимпанзе за запиханням трави у вуха після того, як таку забавку вигадав один з приматів. У новому дослідженні науковці помітили таку ж поведінку в іншої групи шимпанзе: п’ять з восьми тварин почали запихати траву у вуха, а шість з восьми — в анус. Також вони помітили, як шимпанзе, що щойно приєднався до групи, почав копіювати цю поведінку. Проаналізувавши поведінку тварин, дослідники змогли з точністю 83-100 відсотків сказати, що запихання трави у вуха та анус шимпанзе навчилися саме одне в одного.

Чим ще дивують шимпанзе

🗣 Шимпанзе виявилися здатними казати «мама», розбиваючи гіпотезу науковців про те, що ці примати нездатні до мовлення через будову мозку.

🌿 Диких шимпанзе помітили за самолікуванням — використанням лікарських рослин для лікування ран або захворювань кишківника. Раніше таку поведінку продемонстрували орангутани.

🐒 Шимпанзе, а також інші людиноподібні примати — бонобо, орангутани та горили, подражнили одне одного за допомогою тицяння, лоскоту та навіть дрібних крадіжок.

📷 Шимпанзе, зокрема бонобо, впізнали на фотографіях родичів, яких не бачили вже два десятиліття, що раніше вважалося унікальною для людей поведінкою.

Поділитися із друзями!

Шимпанзе навчилися одне в одного запихати траву у вуха й анус

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua