Космічна станція ВepiColombo зробила перше фото південного полюса Меркурія

06 вересня 2024 р. 19:12

06 вересня 2024 р. 19:12


Космічна станція BepiColombo, яка націлена на дослідження Меркурія, передала на Землю перші зображення південного полюса планети. Знімки вдалося отримати під час маневру, коли апарат пролетів на рекордно близькій відстані всього 165 км від поверхні планети. Такий маневр дозволив не лише помилуватися поверхнею планети, але і зменшити орбітальну швидкість станції, щоб підготуватися до остаточного виходу на постійну орбіту навколо Меркурія, що BepiColombo має зробити вже в листопаді 2026 року. Про маневр та отримані зображення поверхні повідомила Європейська космічна агенція на своєму сайті.

Фото південного полюса Меркурія, зроблені BepiColombo. ESA / BepiColombo / MTM

Що сталося під час маневру?

Перший знімок південного полюса Меркурія з роздільною здатністю 1024 на 1024 пікселі науковці отримали за 23 хвилини після проходження найближчої точки до планети, коли BepiColombo перебувала на відстані вже 3500 км від поверхні. Завдяки фотокамерам апарата, які зазвичай використовують для перевірки його компонентів, вдалося отримати чітке зображення численних кратерів на планеті. Деякі з них, що завжди знаходяться в тіні, містять сліди водяного льоду. Імовірно, найближчим часом Європейська космічна агенція опублікує нові знімки, зроблені під час наступних прольотів BepiColombo. Апарат відвідає Меркурій ще в грудні 2024 та січні 2025 року, що дозволить йому остаточно зайняти свою орбіту навколо планети.

  • Через зміну траєкторії станції BepiColombo, яку спричинила несправність двигунів, станція тепер прибуде на остаточну орбіту майже на рік пізніше, ніж планували — у листопаді 2026 замість грудня 2025.

  • Перші знімки Меркурія станція BepiColombo зробила ще у 2021 році, за три роки потому, як покинула Землю і відправилася у свій довгий шлях до планети. Тоді вдалося наблизитися до планети на відстань 199 кілометрів.

Поділитися із друзями!

Космічна станція ВepiColombo зробила перше фото південного полюса Меркурія

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua