Двом третинам людства забракло йоду, кальцію та вітаміну Е

06 вересня 2024 р. 19:12

06 вересня 2024 р. 19:12


У раціонах більш як половини людства бракує 7 важливих для здоров'я речовин — вітамінів В2, В9, С, Е та мікроелементів йоду, кальцію і заліза. Такі результати показало моделювання, яке базувалося на даних про реальне споживання їжі в різних країнах. Модель екстраполювали на 99,3 відсотка населення світу. Це перша глобальна оцінка споживання вітамінів і мікроелементів, зроблена на основі фактичних даних про харчування, а не лише про постачання їжі. Результати опублікували в журналі The Lancet Global Health .

Nicolas Solerieu / Unsplash

Яких ще вітамінів та мікроелементів бракувало в раціонах людей?

Дослідження показало, що в раціонах більш як п’яти мільярдів людей важливого для розвитку кісток та скорочення м’язів кальцію, необхідного для роботи щитоподібної залози йоду та антиоксиданту вітаміну Е було менше за норму. А в раціонах більш як чотирьох мільярдів людей бракувало важливих для кровотворення вітаміну В9 і заліза, відповідального за регуляцію росту вітаміну В2 та ключового в роботі імунітету вітаміну С.

Також виявилося, що нестача вітамінів та мікроелементів у раціоні залежить від статі та регіону. Жінки найчастіше споживали недостатньо йоду, заліза, селену та вітаміну В12, а чоловіки — магнію, цинку та вітамінів В6 і С. Найбільший дефіцит вітамінів та мікроелементів у раціоні спостерігали у Південній та Східній Азії й Африці на південь від Сахари, а найменший — у Північній Америці, Європі та Центральній Азії. Але дослідники підкреслюють, що не враховували вживання людьми біологічних добавок, тож проблема з дефіцитом деяких вітамінів та мікроелементів може бути не такою критичною.

До чого призводить нестача вітамінів

📉 Нестачу вітаміну D у матерів під час вагітності пов’язали з вищим ризиком розвитку розладів аутистичного спектра через надмірне вироблення тестостерону у плодів чоловічої статі.

🍅 Щоб боротися з дефіцитом вітаміну D, від якого страждають близько мільярда людей у всьому світі, науковці створили модифіковані помідори, одного з яких достатньо для покриття 20 відсотків добової потреби у вітаміні.

📈 Але не менш небезпечним, ніж дефіцит, може бути й надлишок вітамінів: надмірне споживання вітаміну В3 підвищило ризик інсульту та інфаркту, а добавки вітамінів С й Е посприяли розростанню судин у пухлинах легень мишей.

Поділитися із друзями!

Двом третинам людства забракло йоду, кальцію та вітаміну Е

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua