Ветеринари послухали пульс пітонів через голову

06 вересня 2024 р. 19:12

06 вересня 2024 р. 19:12


Ветеринари вигадали спосіб слухати пульс пітонів, за допомогою ультразвукового датчика кров’яного тиску, який прикладають до ділянки голови біля скроні змії. Як зазначають науковці, цей пристрій часто використовують у ветеринарних клініках і він може допомогти вимірювати пульс у рептилій, у яких через луску незручно використовувати звичайний стетоскоп. Про відкриття вони повідомили у журналі Veterinary Record .

Вимірювання пульсу пітона за допомогою ультразвукового датчика. Nicola Di Girolamo / Cornell University

Як вимірювали пульс пітонів?

Науковці вимірювали пульс — одночасне зі скороченнями серця скорочення стінок судин — та серцебиття 40 королівських пітонів ( Python regius ) різного віку та розмірів. Щоб уникнути упередженості, пульс кожного пітона вимірювали двічі різні дослідники, які не бачили результатів одне одного.

Різниця між виміряними в одного пітона пульсом та серцебиттям виявилася не більшою за 1,2 удару серця, а якщо їх вимірювали одночасно, то пульс і серцебиття були синхронними. Такий спосіб також випробували на ящірках агамах, геконах та черепахах, для яких він також може стати зручним інструментом моніторингу стану їх серцево-судинної системи.

Більше ветеринарної науки

🦇 У Харкові провели перший в Україні кесарів розтин вагітної самиці кажана, у якої пологи пішли не за планом і дитинча почало виходити крилом уперед.

🦍 Горилі в угорському зоопарку провели трансплантацію стовбурових клітин для терапії артриту, що дозволило замінити пошкоджені клітини хряща у її колінному та кульшовому суглобах.

🐈‍⬛ Канадські розробники спільно з ветеринарами розробили мобільний додаток, який за виразом морди визначає, чи добре почувається кіт або кицька і чи не боляче їм.

Поділитися із друзями!

Ветеринари послухали пульс пітонів через голову

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua