Опубліковано перше селфі експериментального сонячного вітрила НАСА

07 вересня 2024 р. 12:53

07 вересня 2024 р. 12:53


НАСА опублікувало першу фотографію сонячного вітрила після успішного розгортання.

У квітні агентство відправило на орбіту апарат Advanced Composite Solar Sail System (ACS3), який оснащений великим сонячним вітрилом. Ця технологія обіцяє прискорити польоти Сонячною системою як для безпілотних, так і для пілотованих місій. Вітрило розвернулося на висоті понад 900 км, але знімків, що підтверджують це, раніше не було.

На зображенні видно частини сонячного вітрила і панель, що забезпечує апарат енергією. Через широкий кут камери об’єкти на фото злегка спотворені. Фахівці НАСА пояснили, що апарат тимчасово перекидається в космосі через відсутність контролю орієнтації після розгортання вітрила. Це не викликає тривоги – незабаром фахівці стабілізують його положення і знімки стануть чіткішими.

Опубліковано перше селфі експериментального сонячного вітрила НАСА

Фото: НАСА

У нижній частині знімка, зробленого однією з камер, видно частину сонячного вітрила, а вгорі – поверхню сонячної панелі, яка дає енергію апарату. Об’єкти на знімку мають трохи спотворену форму через ширококутне поле зору камери.

Сонячне вітрило ACS3 використовує тиск фотонів для руху, аналогічно тому, як вітрильник на Землі використовує вітер. Це відкриття може змінити підхід до космічних польотів, даючи змогу кораблям досягати високих швидкостей без необхідності у великих запасах палива. Технологія проходить тестування, і в майбутньому вона може застосовуватися як у безпілотних місіях, так і в пілотованих польотах Сонячною системою.

Опубліковано перше селфі експериментального сонячного вітрила НАСА

Джерело: cikavosti.com (Всесвіт)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua