Космічний корабель Starliner повернувся на Землю з МКС без екіпажу

07 вересня 2024 р. 21:38

07 вересня 2024 р. 21:38


7 вересня 2024 року космічний корабель Starliner, розроблений компанією Boeing у співпраці з NASA, завершив свій перший пілотований політ і приземлився на полігоні «Вайт-Сендс» у Нью-Мексико після відстикування від Міжнародної космічної станції. Однак на борту не було екіпажу — астронавти залишилися на орбіті й повернуться на Землю у лютому 2025 року на кораблі Dragon від SpaceX. Про повернення повідомили на офіційному сайті Boeing.

Boeing

Чому корабель повернувся порожнім?

Starliner розроблений для перевезення до семи астронавтів або вантажів на Міжнародну космічну станцію (МКС) і здатен виконати до десяти польотів без серйозного ремонту. Цей політ був важливою частиною сертифікації Starliner як пілотованого корабля в рамках програми комерційних космічних польотів NASA.

5 червня 2024 року корабель доставив двох астронавтів на МКС в рамках місії Boeing Crew Flight Test, демонструючи надійність своїх систем, зокрема автоматичного стикування, управління орієнтацією та життєзабезпечення. Проте під час цієї пілотованої місії виникли технічні труднощі. Після стикування зі станцією у кораблі виявили витоки гелію та несправності двигунів орієнтації, що призвело до затримки з поверненням апарата.

Через ці проблеми NASA вирішило не повертати екіпаж на Starliner, щоб уникнути ризиків. Астронавти продовжать свою місію на МКС і, за планом, повернуться на Землю в лютому 2025 року на борту корабля Dragon. Рішення про повернення астронавтів на Crew Dragon ухвалили через конкретні технічні проблеми зі Starliner, виявлені під час поточної місії.

Starliner тим часом буде доставлений до Космічного центру імені Кеннеді для детального аналізу, щоб підготувати його до наступних польотів та усунути виявлені несправності.

Поділитися із друзями!

Космічний корабель Starliner повернувся на Землю з МКС без екіпажу

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua