Космічний апарат Juice підтвердив придатність Землі до життя

11 вересня 2024 р. 18:36

11 вересня 2024 р. 18:36


Під час прольоту навколо Землі 20 серпня космічний апарат Juice Європейської космічної агенції (ESA) виявив в атмосфері Землі воду та інші необхідні для життя речовини — вуглець, водень, азот, кисень, фосфор та сірку. Ці вимірювання апарат зробив під час калібрування своїх інструментів та налаштування на правильну траєкторію на шляху до Юпітера, де він вивчатиме придатність супутників планети до життя. Про це повідомили на сайті агенції.

Художнє зображення апарата Juice поруч з Юпітером та його супутниками: Ганімедом, Іо, Калісто та Європою. ESA / NASA / DLR / JPL / ATG medialab / University of Arizona / J. Nichols

А що ж нового вдалося відкрити про Землю?

Придатність нашої планети до життя підтвердили одразу два інструменти Juice — німецький спектрометр для вивчення хвиль субміліметрової довжини SWI та французько-італійський спектрометр для візуалізації поверхні Юпітера та його супутників MAJIS. Команда спектрометра MAJIS вивчатиме, чи достатньо кисню в атмосфері Землі для підтримання біологічного життя на ній у тих обсягах, що існують зараз.

Зображення Тихого океану, зроблені спектрометром MAJIS. ESA / Juice / MAJIS

Зображення Тихого океану, зроблені спектрометром MAJIS. ESA / Juice / MAJIS

Здатність інструментів підтвердити придатність Землі до життя вказує на те, що вони впораються і з вивченням ознак життя на супутниках Юпітера. Коли Juice досягне орбіти Юпітера, SWI вивчатиме склад планети та її супутників, вивчаючи не тільки їхню придатність до життя, але й ознаки життя на них просто зараз. MAJIS детальніше вивчатиме атмосферу Юпітера та його супутників, а також склад криги на деяких із супутників.

  • Ще 20 років тому під час виконання гравітаційного маневру навколо Землі на своєму шляху до Юпітера придатність нашої планети до життя підтвердив апарат «Галілео». Це спостереження опублікували раніше цього року.

Поділитися із друзями!

Космічний апарат Juice підтвердив придатність Землі до життя

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua