Жир в районі живота підвищив ризик появи хронічного болю

12 вересня 2024 р. 15:16

12 вересня 2024 р. 15:16


Більший об’єм жиру в районі живота виявився пов’язаним з більшим ризиком появи хронічного болю у м’язах та кістках, показало дослідження на 32 тисячах британців. Причому поява болю була пов’язаною як з підшкірним жиром, так із вісцеральним, тобто розташованим навколо органів. Такий зв’язок зберігався в обох статей та після врахування таких факторів, як тривалість сну, наявність шкідливих звичок та фізична активність. Його результати опублікували в журналі Regional Anesthesia & Pain Medicine .

GIPHY

Від чого залежала інтенсивність пов’язаного з жиром хронічного болю?

Хоча ефект впливу жиру на животі на появу хронічного болю в шиї, плечах, спині, стегнах, колінах або по всьому тілу зберігався в чоловіків і жінок, у жінок він був помітнішим. Це може бути пов’язаним з особливостями розподілу жиру залежно від статі та гормональним фоном. Також виявилося, що чим більшим був об’єм жиру в районі живота, тим сильнішим був його вплив на появу болю.

Можливою причиною такого впливу може бути те, що збільшення об’єму жирової тканини викликає вироблення більшої кількості прозапальних сполук, спричиняючи хронічний запальний процес. Запалення, своєю чергою, може впливати на чутливість больових рецепторів та нервів, що сполучають їх з центральною нервовою системою. Крім того, більший об’єм жиру в черевній порожнині призводить до збільшення маси тіла та посилення навантаження на суглоби та м’язи.

  • Але не всі види жиру однаково шкідливі, а бура та бежева жирова тканина навіть здатна спалювати жири для утворення тепла. Щоб перетворити людські клітини білої жирової тканини на клітини бежевої, науковці використали генетичне редагування CRISPR.

  • А наявність бурої жирової тканини у дорослих пов’язали з кращим обміном речовин та нижчим ризиком розвитку серцево-судинних хвороб, ніж у тих, у кого її не було. Зазвичай у людей вона трапляється лише у ранньому дитячому віці, але є ті, кому з її наявністю пощастило більше.

Поділитися із друзями!

Жир в районі живота підвищив ризик появи хронічного болю

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua