Екіпаж Polaris Dawn виконав перший приватний вихід у відкритий космос

12 вересня 2024 р. 16:12

12 вересня 2024 р. 16:12


Астронавти Polaris Dawn Сара Ґілліс та Джаред Айзекман повернулися з відкритого космосу, ставши першими учасниками приватної місії, які здійснили такий вихід. Вони по черзі вийшли з капсули корабля Crew Dragon на висоті близько 600-700 кілометрів над поверхнею Землі, поки той рухався зі швидкістю 25 тисяч кілометрів на годину. Кожен з астронавтів перебував у відкритому космосі близько 10-15 хвилин. Про це повідомили на сторінці місії у соцмережі X (колишній Twitter).

Що астронавти робили у космосі?

Основним завданням астронавтів було протестувати здатність скафандрів забезпечувати рухливість у космосі. Перший тест полягав у перевірці можливості однією рукою утримувати своє положення на кораблі, а іншою виконувати роботи за допомогою інструментів.

Другий тест передбачав вертикальний рух у скафандрі за допомогою своєрідних «поручнів» Skywalker, а під час третього тесту астронавти закріплювали на нозі спеціальну петлю, яка мала їх утримувати під час віддалення від корабля. Після таких тестів екіпаж повернувся у капсулу Crew Dragon, відновивши тиск всередині. Повернення астронавтів на Землю заплановане на 14 вересня, а сама місія має тривати п’ять днів.

Як проходила місія Polaris Dawn

🚀 Перша приватна місія з виходом людей у космос Polaris Dawn почалася 10 вересня з запуску ракети Falcon9 — носія корабля Crew Dragon, на борту якого було четверо астронавтів.

🌎 Вже 11 вересня компанія SpaceX повідомила про досягнення Polaris Dawn найдальшої точки навколоземної орбіти, до якої долітали в останні пів століття астронавти, якщо не враховувати місії до Місяця.

👨‍🚀 І нарешті вранці 12 вересня почалася підготовка до апогею місії — виходу Сари Ґілліс та Джареда Айзекмана у відкритий космос, поки їх колеги Анна Менон і Скотт Потіт спостерігали за процесом зсередини корабля.

Поділитися із друзями!

Екіпаж Polaris Dawn виконав перший приватний вихід у відкритий космос

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua