Наявність брата чи сестри відтермінувала настання пубертату

12 вересня 2024 р. 19:25

12 вересня 2024 р. 19:25


Наявність рідних брата чи сестри відтерміновувала настання пубертатного віку в данських підлітків, показало дослідження на понад десяти тисячах дітей. Такий ефект спостерігали як у дівчат, так і в хлопчиків, і він не зникав навіть після врахування індексу маси тіла підлітків та того, чи проживали вони зі своїми братами чи сестрами та чи проживали їхні батьки разом. Такі результати опублікували в журналі Annals of Epidemiology .

Наявність брата чи сестри відтермінувала настання пубертату. GIPHY

Наскільки раніше наставав пубертат?

Дослідники проаналізували різні ознаки настання пубертатного віку, зокрема вік першої менструації у дівчат та зміну голосу у хлопців. Вони виявили, що дівчата, які не мали рідних братів чи сестер, вступали в пубертат в середньому на 5,5 місяця раніше, а хлопці — на 4,5 місяця раніше, ніж діти з рідними братами чи сестрами. Діти, які мали й рідних, і зведених братів або сестер, також вступали в пубертат раніше, хоч і не настільки, як діти взагалі без братів або сестер. Дослідники підкреслюють, що такі результати важливі для розуміння перебігу статевого дозрівання у підлітків, особливо у сім’ях, де батьки розлучені або одружені вдруге.

Що ще дізнавалися про здоров’я підлітків

🧒 Дослідження американських науковців показало, що дівчата 2000-2005 року народження стикнулися з першою менструацією раніше, ніж жінки, народжені за пів століття до них.

👨‍👩‍👧‍👦 А от у підлітків, які мали кількох братів або сестер, виявили не лише пізніше настання пубертату, але й дещо гірше ментальне здоров’я, ніж їхні однолітки з менших сімей.

🧍‍♂️ Детальніше про особливості підліткового віку, те, кого можна називати підлітками та звідки береться бунтарський дух, — розповідаємо у нашому матеріалі «Що таке підлітковий вік?».

Поділитися із друзями!

Наявність брата чи сестри відтермінувала настання пубертату

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua