Тренування без втрати ваги все одно зробили жирову тканину здоровішою

12 вересня 2024 р. 19:25

12 вересня 2024 р. 19:25


Регулярні силові тренування протягом кількох років позитивно вплинув на будову та функції підшкірної жирової тканини в районі живота в людей з надмірною вагою чи ожирінням, навіть якщо вони не втрачали вагу. У порівнянні з малорухливими людьми, жирова тканина тих, хто регулярно тренувався, мала вищу щільність капілярів і меншу кількість пов’язаних з порушеннями метаболізму типів колагену та імунних клітин. Це свідчить про те, що регулярне заняття спортом може мати позитивний вплив на здоров’я людей, навіть якщо вони не худнуть у процесі. Результати опублікували в журналі Nature Metabolism .

Тренування без втрати ваги все одно зробили жирову тканину здоровішою. GIPHY

Чию жирову тканину аналізували?

Науковці аналізували зразки жирової тканини 32 людей з двох груп: тих, хто регулярно тренувався протягом понад двох років, і тих, хто вів малорухливий спосіб життя. При цьому в обох групах відсоток жирової тканини в організмі був однаковим, а фізична активність між групами відрізнялася майже в 10 разів.

Дослідники вивчили структуру жирової тканини та вироблення в ній різних білків і провели експерименти для оцінки функцій жирової тканини в людей з обох груп. Як виявилося, жирова тканина добре натренованих людей мала кращу здатність до утворення нових судин та запасання жирів. Це може зменшувати ризик накопичення вісцерального жиру, тобто розташування його навколо інших органів, і сприяти кращому обміну речовин.

Що пов’язує жирову тканину, спорт і здоров’я

😖 Як виявило нещодавнє дослідження, накопичення жиру саме в районі живота має зв’язок із хронічним болем: чим більше жиру, тим більша імовірність появи скарг на біль.

🥶 А швидше позбутися жиру може допомогти інтенсивне тренування на холоді ввечері. Проте ефект нівелювався, якщо перед тренуванням споживали висококалорійну їжу.

🐁 Рухливість може мати вплив не лише на схуднення, але й на нашу пам’ять: на це вказало дослідження на мишах, в рамках якого переливання плазми рухливих мишей малорухливим покращило їхню пам’ять.

Поділитися із друзями!

Тренування без втрати ваги все одно зробили жирову тканину здоровішою

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua