Одна доза вакцини від натуральної віспи захистила й від мавпячої

12 вересня 2024 р. 19:25

12 вересня 2024 р. 19:25


Одна доза поширеної вакцини від натуральної віспи MVA-BN захистила і від віспи мавп під час спалаху вірусу clade IIb у 2022 році. Тоді в Канаді чоловікам з групи ризику масово пропонували вакцинуватися однією дозою, щоб надати хоча б частковий імунітет до вірусу якомога більшій кількості людей. Такий розподіл вакцин створив для науковців підґрунтя для природного експерименту, в якому вони могли оцінити рівень захворюваності у вакцинованих і невакцинованих людей. Про результати свого дослідження вони розповіли у журналі The BMJ .

Вакцина від натуральної віспи MVA-BN. Hollie Adams / Getty Images Europe

Наскільки ефективним виявилося щеплення?

Під час спалаху віспи мавп 2022 року вірус поширився далеко за межі Африки, зокрема у Канаду та Європу, а групу ризику складали здебільшого чоловіки, які мали секс з чоловіками. Серед них науковці й провели дослідження, у якому взяли участь по три тисячі вакцинованих і не вакцинованих від натуральної віспи чоловіків. Протягом періоду спостереження зафіксували 71 випадок інфекції: 21 у вакцинованій групі та 50 у невакцинованій. Тобто вакцинація від натуральної віспи знизила ризик захворіти на віспу мавп на майже на 60 відсотків.

І хоча дослідження має обмеження: наприклад, науковці не могли оцінити ефективність вакцинації від натуральної віспи, яку могли мати у минулому деякі чоловіки віком понад 50 років, адже до 1980-х років вона входила до обов’язкового списку щеплень. Але їм вдалося показати, що навіть одна доза вакцини від натуральної віспи дає достатній захист від віспи мавп clade IIb та може допомогти запобігти майбутнім спалахам.

Якою є загроза віспи мавп зараз

😷 Хоча ВООЗ скасувала глобальний надзвичайний стан через віспу мавп у 2023 році через значне зниження кількості випадків хвороби, у 2024 році його довелося оголосити вдруге через новий штам вірусу.

🧬 Вірус віспи мавп clade IIb, який спричинив спалах хвороби у 2022 році, відрізнився від свого нігерійського предка 50 мутаціями, через що, імовірно, і зміг поширитися по світу.

💉 А от мРНК-вакцину компанії Moderna визнали ефективною проти нового штаму, clade Ib, після випробування на приматах, яких вона захистила від симптомів хвороби краще за попередню вакцину.

Поділитися із друзями!

Одна доза вакцини від натуральної віспи захистила й від мавпячої

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua