Станція «Юнона» виявила новий вулкан на супутнику Юпітера Іо

12 вересня 2024 р. 21:42

12 вересня 2024 р. 21:42


Станція NASA «Юнона» виявила новий вулкан на супутнику Юпітера Іо, найбільш вулканічно активному тілі Сонячної системи. Цей вулкан зафіксувала камера апарата JunoCam у квітні 2024 року під час прольоту «Юнони» поблизу Іо. Що цікаво, під час попереднього дослідження супутника апаратом «Галілео» 27 років тому на місці вулкана поблизу екватора була ще рівна поверхня, що свідчить про надзвичайно інтенсивну вулканічну активність Іо. Про це повідомили на сайті Universe Today.

Фото однієї ділянки Іо з апарата «Галілео» (зліва) та апарата «Юнона» (справа), між якими різниця у 27 років. На фото з «Юнони» видно потоки лави та утворення нового вулкана. NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

Чому на Іо виявляють нові вулкани?

Роздивитися поверхню супутника в деталях станції «Юнона» вдалося завдяки підльоту до Іо на надзвичайно близьку відстань у 2530 кілометрів 3 лютого 2024 року. Так апарат виявив ще один з понад 400 вулканів на Іо — таку активність спричиняє припливне прискорення та сильне нагрівання через близькість з Юпітером та іншим його супутником, Європою.

Розташування щойно відкритого «Юноною» вулкана. Чорно-біле зображення було зроблено апаратом «Галілео» 27 років тому. NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Europlanet

Розташування щойно відкритого «Юноною» вулкана. Чорно-біле зображення було зроблено апаратом «Галілео» 27 років тому. NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Europlanet

Новий вулкан знаходиться поблизу вже відомого вулкана Канехекілі й охоплює площу приблизно 180 на 180 кілометрів. На жаль, востаннє станція «Юнона» пролетить повз Іо у 2025 році на значно більшій відстані — 94 тисячі кілометрів, але відкриття нового вулкана підтвердило наукову цінність інструмента JunoCam, який початково мав робити фото Юпітера та супутників для широкого загалу.

Що ще «Юнона» змогла роздивитися на Іо

🛰 Станція «Юнона» стала першим апаратом, що детально роздивився на супутнику Юпітера Іо лавові озера, розташовані у чисельних вулканічних кратерах.

📷 «Юноні» вдалося зробити знімок Іо, на якому супутник освітило як Сонце, так і відбите світло від Юпітера. Завдяки цьому вдалося отримати зображення супутника, майже однаково освітленого з обох сторін.

📸 Під час свого прольоту в лютому станція «Юнона» зробила найближчий знімок виверження вулканів на Іо, підібравшись на відстань близько 1,5 тисячі кілометрів.

🌋 Завдяки даним з «Юнони» науковцям вдалося нарахувати на поверхні Іо аж 266 активних вулканів, що, як вважають астрономи, підтверджує існування під поверхнею океану магми.

Поділитися із друзями!

Станція «Юнона» виявила новий вулкан на супутнику Юпітера Іо

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua