Людський мозок старіє швидше, ніж мозок шимпанзе

13 вересня 2024 р. 11:38

13 вересня 2024 р. 11:38


Нове дослідження нейробіологів показує , що когнітивні здібності, які розвинулися в наших предків протягом останніх мільйонів років, стали причиною прискореного старіння мозку людини.

Згідно з дослідженням Сема Вікері з Університету Генріха Гейне та його колег, додаткові когнітивні можливості, що виникли після еволюційного розходження з нашими найближчими родичами понад 6 мільйонів років тому, зробили сіру речовину людського мозку більш уразливою до вікових змін. Хоча наш мозок дозволив досягти високого рівня інтелекту та адаптуватися до різноманітних умов, швидкість його дегенерації в процесі старіння вища, ніж у інших видів приматів.

У ході дослідження науковці проаналізували зображення МРТ 189 шимпанзе та 480 людей, а також порівняли мозки інших приматів, таких як бабуїни та макаки. Вчені висунули гіпотезу, що саме збільшення префронтальної кори головного мозку людини, яка відіграє ключову роль у таких вищих когнітивних функціях, як пам’ять, мова та виконавчий контроль, могло підвищити вразливість до старіння. Однак результати дослідження показали, що між збільшенням мозку і швидкістю вікових змін у приматів не було прямого зв’язку.

Середнє відносне міжвидове розширення шаблонів для кожного кластера OPNMF 17 показано для (A) розширення людини від шимпанзе, (B) шимпанзе від бабуїна і (C) шимпанзе від макаки.

Найбільш виражені зміни в людському мозку спостерігаються в префронтальній корі, яка, будучи останньою частиною мозку, що дозріває в процесі розвитку, піддається старінню однією з перших. При цьому у шимпанзе, хоча також відбувається втрата сірої речовини, ці зміни значно менш виражені порівняно з людьми. Цей процес, на думку дослідників, може бути обумовлений меншою щільністю нейронів у цій області мозку, що робить клітини більш вразливими.

Еволюційне збільшення мозку людини, що дозволило нашому виду розвивати складні когнітивні функції, призвело також до виникнення певної “плати” — прискореної дегенерації мозкової тканини в старшому віці, що робить людей більш схильними до таких нейродегенеративних захворювань, як хвороба Альцгеймера та Паркінсона.

Людський мозок старіє швидше, ніж мозок шимпанзе

Людський мозок старіє швидше, ніж мозок шимпанзе

Джерело: cikavosti.com (Наука)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua