ChatGPT переконав конспірологів відмовитися від теорій змови

13 вересня 2024 р. 12:36

13 вересня 2024 р. 12:36


Штучному інтелекту вдалося за допомогою контраргументів та доказів переконати конспірологів у неправдивості теорій змови. У цьому він більш вправний, ніж люди, адже може обробляти великі обсяги інформації та швидко надавати спростування. В експерименті виявилося, що діалоги з моделлю штучного інтелекту приблизно на 20 відсотків знижували віру людей у конспірологію, а ефект зберігався навіть за два місяці після закінчення дослідження. Такі результати опублікували в журналі Science .

ChatGPT переконав конспірологів відмовитися від теорій змови. GIPHY

Як перевіряли ефективність ШІ?

Науковці використали модель штучного інтелекту GPT-4 Turbo та залучили 2190 учасників, які вірили в теорії змови, зокрема щодо вбивства американського президента Кеннеді, походження ковіду та доказів присутності прибульців на Землі. Учасники дослідження описували ті теорії, в які вірили, а ШІ зміг надати обґрунтовані контраргументи, які в 99 відсотках професійний фактчекер оцінив як правдиві.

Внаслідок спілкування з ШІ 27,4 відсотка учасників стали невпевненими у своїх переконаннях, причому частково навіть у тих теоріях, які не обговорювали з ним. Ефект був відчутним серед учасників з різного роду конспірологічними переконаннями та навіть серед тих, хто був переконаний у своїй правоті на початку експерименту. Це дослідження кидає виклик поширеній думці, що віру в теорії змови важко змінити за допомогою фактів і аргументів.

  • Раніше науковці вже розробили гру, яка мала протистояти теоріям змов. Що цікаво, вона виявилася корисною і для того, щоб навчити людей розпізнавати маніпуляції терористів ІДІЛ, якими ті намагаються навернути людей у свої лави.
  • Детальніше про те, чому люди вірять у теорії змови та різного роду маніпуляції, ми розповідали у нашому матеріалі «Теорія брехні».

Поділитися із друзями!

ChatGPT переконав конспірологів відмовитися від теорій змови

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua