Шум кораблів перетворив косаток на поганих мисливців

13 вересня 2024 р. 19:21

13 вересня 2024 р. 19:21


Шум кораблів суттєво знизив ефективність полювання косаток на рибу, показало спостереження за цими тваринами у водах поблизу західного узбережжя США та Канади. Зі збільшенням рівня шуму косатки витрачали більше часу на полювання, але їм рідше вдавалося наздогнати здобич. Усе тому, що косатки використовують біологічний сонар для пошуку риби, а шум кораблів маскує звуки, що відбиваються від здобичі. Таке дослідження опублікували в журналі Global Change Biology .

Шум кораблів перетворив косаток на поганих мисливців. Thomas Lipke / Unsplash

Як саме шум завадив полюванню косаток?

Дослідники помітили косаток передавачами та збирали інформацію про тривалість їхнього полювання та рівень шуму в морі. Як виявилося, шум неоднаково впливав на самців і самиць косаток: самиці частіше припиняли полювання, коли рівень шуму підвищувався, а самці продовжували його, хоча і рідше досягали успіху.

Але в обох статей підвищення рівня шуму на один децибел знижувало на 12,5 відсотка ймовірність захоплення здобичі, а загалом високий рівень шуму знижував ефективність полювання на 75-85 відсотків порівняно з низьким рівнем. Щоб полювати на більшу здобич косатки пірнали на більшу глибину, але лише тоді, коли рівень шуму був низьким, інакше такі запливи закінчувалися невдачею. Це підкреслює необхідність захисту косаток не лише від очевидних загроз, таких як забруднення океанів та їх нагрівання, але й від шумового забруднення через мореплавство.

Кому іще зашкодило шумове забруднення

🐬 Науковці вже помічали, як іншим китоподібним, дельфінам з Бразилії шум човнів перешкоджав у полюванні, а разом із тим — порушував їхню взаємодію з місцевими рибалками.

🐦 Шум наземного транспорту, як виявилося, здатен спричиняти затримку росту в пташенят. А їхнім батькам разом зі штучним освітленням шум завадив ще й гніздитися.

🚘 Шум транспорту в містах назвали одним з факторів ризику розвитку безпліддя у жінок, тоді як чоловіки більше страждали від безпліддя через забруднене повітря.

Поділитися із друзями!

Шум кораблів перетворив косаток на поганих мисливців

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua