ВООЗ схвалила для екстреного використання першу вакцину проти віспи мавп

13 вересня 2024 р. 19:21

13 вересня 2024 р. 19:21


Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) схвалила для екстреного використання першу вакцину від віспи мавп — нею стала вакцина від натуральної віспи на основі ослабленого вірусу MVA-BN. Її визнали відповідною стандартам ВООЗ з якості, безпечності й ефективності для використання на людях. Це має полегшити передачу вакцин та масове щеплення в країнах, що найбільше постраждали від спалаху. Про це повідомили на сайті ВООЗ.

Getty / angelp

Як планують використовувати вакцину?

Вакцина MVA-BN призначена для осіб старше 18 років і її потрібно вводити двічі з інтервалом у 4 тижні. Вона доволі стійка і легка для зберігання — її можна тримати при температурі від двох до восьми градусів Цельсія протягом 8 тижнів. Як показало дослідження, введення однієї дози MVA-BN до контакту з вірусом має ефективність приблизно 76 відсотків у захисті від віспи мавп, а після введення другої дози досягає близько 82 відсотків ефективності. Вакцинація після контакту є менш ефективною, ніж до контакту. ВООЗ також рекомендує робити щеплення принаймні однією дозою для того, щоб захистити більшу кількість людей.

Як борються зі спалахом віспи мавп

💉 Вакцина MVA-BN раніше показала свою ефективність у боротьбі зі спалахом віспи мавп clade IIb у 2022 році. Тоді також використовували щеплення однією дозою, щоб вакцинувати більшу кількість людей.

😷 У серпні цього року ВООЗ оголосила про надзвичайний стан через новий спалах більш летального штаму віспи мавп. Пізніше організація прийняла план боротьби з ним, який, серед іншого, включав вакцинацію.

🐒 Вакцина на основі мРНК компанії Moderna виявилася більш ефективною для протидії новому штаму, ніж звичайна вакцина на основі ослабленого вірусу. Втім, її поки перевірили лише на приматах.

Поділитися із друзями!

ВООЗ схвалила для екстреного використання першу вакцину проти віспи мавп

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua