Аналіз крові з високою точністю виявив бічний аміотрофічний склероз до появи симптомів

13 вересня 2024 р. 19:21

13 вересня 2024 р. 19:21


Аналіз крові допоміг з високою точністю виявити бічний аміотрофічний склероз (БАС) — рідкісне нейродегенеративне захворювання, на яке хворів відомий фізик Стівен Гокінг. У крові пацієнтів з цією хворобою науковці знайшли вісім мікроРНК, які можуть вказувати на розвиток БАС ще до появи симптомів. Про відкриття повідомили в журналі Brain Communications .

National Cancer Institute / Unsplash

Як аналіз крові вказав на рідкісну хворобу?

Науковці спочатку навчили алгоритм машинного навчання виявляти у крові вісім мікроРНК, що відрізняли плазму 50 хворих на БАС людей від плазми 50 здорових добровольців. Пізніше цей алгоритм застосували до крові 331 учасника, серед яких були люди з БАС, здорові та хворі на інші нейродегенеративні захворювання, зокрема хворобу Паркінсона та первинний бічний склероз, який має схожі з БАС прояви.

Після тренування алгоритм зміг з чутливістю від 82 до 100 відсотків виявити БАС та зі специфічністю 97 відсотків відрізнити його від інших захворювань. Це відкриття може значно прискорити діагностику БАС. Хоча надійних методів лікування цієї хвороби ще немає, пацієнти можуть раніше розпочати фізіотерапію, яка допомагає із симптомами.

Які ще хвороби визначають за аналізом крові

🩸 Проаналізувавши білки крові, науковці змогли створити метод визначення хвороби Паркінсона за сім років до появи перших симптомів. Він діє з точністю в 79 відсотків.

🧫 Аналіз крові на автоантитіла, тобто антитіла до власних клітин організму, допоміг передбачити розвиток хронічного запального захворювання розсіяного склерозу за роки до перших проявів.

💉 За біомаркерами старіння науковцям також вдалося виявити , що не всі органи в людському тілі старіють з однаковою швидкістю. Це допоможе виявляти людей з підвищеним ризиком певних хвороб.

🧪 Комбіновані показники крові, такі як кількість імунних клітин та білків у ній, вказали на появу запальної хвороби кишківника за вісім років до діагнозу.

Поділитися із друзями!

Аналіз крові з високою точністю виявив бічний аміотрофічний склероз до появи симптомів

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua