Горили полікувалися рослинами від стійких бактерій

13 вересня 2024 р. 21:12

13 вересня 2024 р. 21:12


Горил у Національному парку Мукалаба-Дуду в Габоні помітили за вживанням кори чотирьох видів рослин з антиоксидантними та антимікробними властивостями, які, швидше за все, захищають їх від хвороб, спричинених стійкою до антибіотиків кишковою паличкою. Ці рослини використовують у традиційній медицині Габону, а в лабораторних дослідженнях вони показали активність проти патогенних штамів кишкової палички. Дослідження опублікували в журналі PLOS One .

Горили полікувалися рослинами від стійких бактерій. Unsplash

Які рослини допомогли горилам у самолікуванні?

Дослідники вивчали властивості екстрактів кори рослин, які споживають західні рівнинні горили ( Gorilla gorilla gorilla ): бавовняного дерева, гігантської жовтої шовковиці, фікусів та африканського дерева Milicia excelsa . У них виявили високий вміст фенольних сполук, флавоноїдів, танінів і попередників антоціанів — усі ці речовини мають антибактеріальну або антиоксидантну активність.

Це може пояснити, чому горили заражаються кишковою паличкою, але не мають симптомів захворювання. А оскільки екстракти кори цих рослин підходять для лікування приматів, то можуть стати джерелом нових ліків для боротьби зі стійкими до антибіотиків штамами бактерій.

Які способи лікування є в приматів

🐒 За самолікуванням від кишкових інфекції та поранень за допомогою лікарських рослин нещодавно помітили шимпанзе. Як і у випадку горил, використані ними рослини виявили антимікробні властивості.

🦧 Суматранський орангутан також використав лікарську рослину, щоб полікувати рану на обличчі, — вона відома своїми знеболювальними, антибактеріальними, протизапальними та протигрибковими властивостями.

🪲 Незвичний спосіб самолікування помітили у шимпанзе німецькі науковці — ці тварини обробляли свої та чужі відкриті рани комахами, чого раніше за ними ніколи не помічали.

Поділитися із друзями!

Горили полікувалися рослинами від стійких бактерій

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua