Налякані корови дають менше молока, а свині можуть дихати анусом. Оголошено лауреатів Ігнобелівської премії 2024

15 вересня 2024 р. 08:44

15 вересня 2024 р. 08:44


Хіміки, які досліджували динамічні властивості п’яних червів, психолог, що тренував голубів керувати ракетами та біологи, що лякали корів, — це все лауреати цьогорічної Ігнобелівської премії . Нагорода покликана відзначити відкриття, які «змушують вас засміятися, а потім — задуматися». Цього року церемонія нагородження пройшла вживу вперше з часів пандемії коронавірусу. Справжні лауреати Нобелівської премії вручили нагороди десяти переможцям: кожен з них отримав купюру номіналом десять трильйонів зімбабвійських доларів (яку можна придбати онлайн за 22 американських долари).. А оскільки темою вечора був «закон Мерфі», який стверджує, що все, що може піти не так, обов’язково піде не так, лауреати додатково отримали в подарунок коробки, які майже неможливо відкрити. Розповідаємо, які дивовижні дослідження отримали Ігнобелівську премію цього року.

Премія миру. «За експерименти щодо доцільності розміщення живих голубів усередині ракет, щоб керувати їх траєкторією польоту»

Премією посмертно відзначили гарвардського психолога Б. Ф. Скіннера, який у сорокових роках минулого століття запропонував використовувати живих голубів для керування ракетами «повітря-земля». Це було зумовлено відсутністю систем наведення в той час. Хоча проєкт не отримав підтримки, на демонстрації піддослідний голуб вразив спостерігачів, чудово розпізнавши топографічну ціль на узбережжі Нью-Джерсі.

Б. Ф. Скіннер. Curious.com

Б. Ф. Скіннер. Curious.com

Ботаніка. «За пошук доказів того, що деякі справжні рослини імітують форми сусідніх штучних пластикових рослин»

Нагороду отримали дослідники, які показали, що південноамериканська ліана Boquila trifoliolata може імітувати листя пластикових рослин, розташованих поруч. Хоча раніше було відомо, що ця ліана імітує інші рослини для маскування від травоїдних тварин, вперше вчені довели її здатність копіювати форму листя штучних рослин. Одним з можливих механізмів цього є існування у рослин спеціальних вічок — верхніх клітин епідермісу, які мають опуклу форму та працюють як лінзи, спрямовуючи світло на чутливі субепідермальні клітини. Подальші дослідження дозволять краще зрозуміти цей феномен рослинного зору.

Форма листя у Boquila trifoliolata. Зліва: Немімічний лист, з трьома частками, густа судинна мережа. Справа: Мімічний листок з однією часткою на верхівці, менш густа судинна мережа. Plant Signaling & Behavior, 2024

Форма листя у Boquila trifoliolata. Зліва: Немімічний лист, з трьома частками, густа судинна мережа. Справа: Мімічний листок з однією часткою на верхівці, менш густа судинна мережа. Plant Signaling & Behavior, 2024

Анатомія. «За дослідження того, чи пасма волосся на голові більшості людей у ​​північній півкулі закручуються в тому ж напрямку, що й волосся на головах більшості людей у ​​південній півкулі»

У цій номінації перемогли дослідники, які вивчали механізми, що визначають напрямок обертання волосяних пасм. Вони порівнювали дані про волосся дітей, народжених у Північній півкулі (Франція) та Південній півкулі (Чилі). Висновок: закручення проти годинникової стрілки частіше зустрічалося в південній півкулі. Причиною цього може бути комбінація генетичних факторів та чинників навколишнього середовища.

Біологія. «За те, що лопали паперовий пакет біля кота, який стоїть на спині корови, щоб дослідити, як і коли корови дають молоко»

Посмертно нагороду отримали американські науковці, які у 1940 році досліджували різні фактори, зокрема страх, що впливають на виробництво молока у корів. Щоб налякати корову, вчені садили їй на спину кота і голосно лопали паперові пакети поруч кожні десять секунд протягом двох хвилин. Виявилося, що налякані корови стали давати менше молока.

Демонстрація експерименту під час церемонії: іграшковий кіт та людина в костюмі корови. Associated Press / Alamy

Демонстрація експерименту під час церемонії: іграшковий кіт та людина в костюмі корови. Associated Press / Alamy

Хімія. «За використання хроматографії для розділення п’яних і тверезих черв’яків»

У галузі хімії перемогли науковці з Нідерландів та Франції, які вивчали властивості полімерів, використовуючи черв'яків T. tubifex як модельний об'єкт. Щоб маніпулювати активністю хробаків та вивчати їх динаміку, дослідники поміщали їх у розчин етанолу, що сповільнювало рух червів. Виявилося, що методом хроматографії можна розділити звичайних червів та п'яненьких, тобто повільніших. Це дослідження в майбутньому може стати корисним для розвитку робототехніки.

Професор Сандер Воутерсен, один з переможців у галузі хімії. Steven Senne / AP

Професор Сандер Воутерсен, один з переможців у галузі хімії. Steven Senne / AP

Імовірність. «За те, що показали як теоретично, так і за допомогою 350 757 експериментів, що монета прагне приземлитися на той самий бік, з якого її підкинули»

Нагороду отримали дослідники, які підкинули монету 350 757 разів , щоб перевірити гіпотезу, висунуту Персі Діаконісом, професором статистики Стенфордського університету. Їхня робота підтвердила прогноз Діаконіса: підкинуті монети дійсно трохи частіше падають на той самий бік, з якого їх підкинули.

Демографія. «За детективну роботу, яка виявила, що багато довгожителів жили в місцях, де погано вели записи про народження та смерть»

Так відзначили вченого з Університетського коледжу Лондона за дослідження, яке довело, що більшість повідомлень про людей старше 105 років є помилковими. Виявилося, що багато таких «довгожителів» походять із місць з короткою тривалістю життя, не мають свідоцтв про народження або стають жертвами канцелярських помилок і пенсійних шахрайств. Запровадження свідоцтв про народження на державному рівні зменшило кількість повідомлень про довгожителів на 69-82%.

Медицина. «За демонстрацію того, що несправжні ліки, які викликають болючі відчуття, можуть бути ефективнішими, ніж несправжні ліки, які не викликають таких відчуттів»

Нагороду присудили команді європейських дослідників, які показали, що для пацієнтів більший ефект мають несправжні ліки, які спричиняють їм неприємні відчуття, ніж ті, що такого дискомфорту не викликають. Щоб перевірити це, дослідники застосовували на людях два типи назальних спреїв: нейтральний, що містив солону воду, та пекучий, що містив речовину капсаїцин. Ця робота допоможе краще зрозуміти ефект плацебо та відповідно адаптувати процес клінічних випробувань.

Фізика. «За демонстрацію та пояснення плавальних здібностей мертвої форелі»

У цій номінації переміг вчений з Університету Флориди, який досліджував плавальні здібності мертвої форелі. У своїй статті він хотів з’ясувати, скільки енергії потрібно рибі, щоб проплисти через бурхливу воду, тож порівнював дані від живих риб та мертвих, яких тягли буксиром.

Райдужна форель з електродами в м’язах. James C. Liao

Райдужна форель з електродами в м’язах. James C. Liao

Фізіологія. «За відкриття, що багато ссавців здатні дихати через задній прохід»

Нагородою відзначили японських вчених, які виявили, що свині та гризуни мають здатність дихати через анус. Під час цього процесу кисень потрапляє в організм через стінку кишечника, компенсуючи його низький рівень у крові. А щоб посилити кровообіг та покращуючи ефективність доставки кисню, вчені викликали подразнення слизової оболонки кишечника. Робота над дослідженням почалася ще під час кризи коронавірусу, коли багатьом лікарням катастрофічно бракувало апаратів штучної вентиляції легенів для підтримки дихання пацієнтів. Дослідники сподіваються, що їх підхід в майбутньому зможе стати альтернативним способом доставки кисню і для людей також.

Поділитися із друзями!

Налякані корови дають менше молока, а свині можуть дихати анусом. Оголошено лауреатів Ігнобелівської премії 2024

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua