У Норвегії знайшли чотири срібні браслети епохи вікінгів

16 вересня 2024 р. 11:48

16 вересня 2024 р. 11:48


Археологи з Університету Ставангера під час дослідження південної Норвегії виявили чотири срібні браслети епохи вікінгів, заховані під підлогою, можливо, житла для трелів.

Знахідка була зроблена під час розкопок, що передували будівництву дороги для сільськогосподарської техніки. Всього за 20 сантиметрів від поверхні вчені натрапили на браслети, прикрашені орнаментами, які датуються епохою вікінгів (VIII-XI століття). У цій місцевості, за словами дослідників, було знайдено сліди давнього поселення, зруйнованого в результаті пожежі, яке складалося з кількох будівель, призначених для людей та худоби.

Археологи припускають, що срібло було заховане під підлогою одного з невеликих житлових приміщень, можливо, призначених для трелів — “поневолених людей”, які виконували важкі фізичні роботи в скандинавському суспільстві. Такий спосіб збереження коштовностей міг бути поширеним у часи, коли поселення піддавалися небезпеці нападу або природних лих, що змушувало людей приховувати своє багатство.

Епоха вікінгів, яка тривала з кінця VIII до середини XI століття, є відомою періодом військової та торговельної експансії скандинавських народів. Однією з характерних рис цієї епохи було використання срібла як основного платіжного засобу та символу багатства. Археологічні дослідження підтверджують, що численні скарби срібла знаходять уздовж річкових та морських шляхів, що відігравали важливу роль у скандинавській економіці та суспільному житті.

У Норвегії знайшли чотири срібні браслети епохи вікінгів

Джерело: cikavosti.com (Земля)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua