Астрономи розгадали таємницю масштабних бур на Урані та Нептуні

18 вересня 2024 р. 19:47

18 вересня 2024 р. 19:47


Потужні шторми на крижаних гігантах Сонячної системи підживлює метан, вважають учені. Про дослідження, опубліковане на сайті препринтів arXiv, пише LiveScience.

Група астрономів повідомила про вирішення таємниці формування потужних і непередбачуваних штормів на Урані та Нептуні, найдальших планетах Сонячної системи. Ключовим фактором у формуванні масштабних атмосферних явищ виявився метан – третя після водню і гелію за поширеністю молекула в глибинах атмосфер обох планет.

Дослідники використовували комп’ютерне моделювання, щоб зрозуміти роль метану в атмосферній динаміці крижаних гігантів. Аналіз показав, що за певних умов вуглеводень може суттєво впливати на теплопередачу всередині планет. У верхніх шарах атмосфери метан конденсується в краплі, які опускаються на нижчі висоти, де знову нагріваються і піднімаються, формуючи цикл, подібний до водного циклу на Землі.

Коли атмосфера стає перенасиченою метаном, утворюється стійкий шар, що перешкоджає проникненню тепла до поверхні та пригнічує утворення штормів. Однак на полюсах Урана і в деяких областях Нептуна, де концентрація метану недостатньо висока для створення такого шару, тепло може легко підніматися до поверхні, викликаючи потужні бурі.

Коли в 1980-х роках повз Уран і Нептун пролетів космічний апарат “Вояджер-2”, вчені побачили, що на планеті трапляються потужні, короткочасні шторми. Сильні, але швидкоплинні шторми виникають кожні кілька років і є настільки великими, що їх можна побачити (у телескоп) із Землі.

Дослідження проливає світло на складні механізми, що керують кліматом крижаних гігантів, що може бути корисним для майбутніх місій з вивчення Урана і Нептуна. Крім того, відкриття допоможе інтерпретувати дані спостережень за далекими екзопланетами.

Астрономи розгадали таємницю масштабних бур на Урані та Нептуні

Джерело: cikavosti.com (Всесвіт)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua