Віртуальний фон у відеодзвінках втомив його учасників

19 вересня 2024 р. 16:36

19 вересня 2024 р. 16:36


Психологи знайшли зв’язок між використанням віртуального фону під час відеодзвінка та відчуттям втоми опісля. Як виявилося, найбільше стомлювалися ті люди, які ставили на фон відео. Науковці вважають, що це пов’язано з використанням додаткових зусиль для постійного моніторингу нової інформації, яка надходить з такого відеофону. Зміна таких фонів на статичні зображення може допомогти краще почуватися людям, які працюють або навчаються з дому та часто беруть участь у відеоконференціях. Результати опублікували в журналі Frontiers in Psychology .

Віртуальний фон у відеодзвінках втомив його учасників. GIPHY

Який фон краще підходив для відеоконференцій?

Науковці опитали людей, які три дні на тиждень брали участь у відеоконференціях, щодо їхнього відчуття втоми опісля. Перш за все з’ясувалося, що використання віртуального фону — відео, фото або розмиття — збільшувало втому від відеоконференції. Раніше вважали, що використання фону, навпаки, покращує відчуття від зустрічі та збільшує продуктивність учасників.

Використання розмиття фону, як і відеофон, збільшувало відчуття втоми. Можливо це було тому, що учасники звертали більше уваги на деталі свого оточення, які не могли розгледіти чітко. Найменший рівень втоми був у тих, хто ставив на фон просто зображення. Але і тут була різниця у рівні втоми, залежно від самого зображення.

Від використання зображень офісу або громадських приміщень учасники конференцій втомлювалися сильніше, ніж від зображень природи. Імовірно, коли на фоні було зображення офісу, люди відчували, що справді там знаходяться, та мали докладати більше зусиль для презентування себе з найкращого боку.

  • Втома від відеодзвінків, або ж Zoom-втома, може неоднаково уражати працівників різної статі. Як виявилося, вона сильніше впливає на жінок, ніж чоловіків.
  • А от хронічну втому, причину виникнення якої досі не можуть пояснити науковці, пов’язали з порушенням згортання крові та накопиченням мікротромбів.

Поділитися із друзями!

Віртуальний фон у відеодзвінках втомив його учасників

Джерело: nauka.ua