У приматів виявили здатність розуміти наміри одне одного, як у людей

19 вересня 2024 р. 16:36

19 вересня 2024 р. 16:36


У приматів виявили здатність розуміти наміри одне одного під час спілкування, яку раніше вважали унікальною для людей. Для спілкування між собою людиноподібні примати використовують природно зрозумілі жести — як-от коли дитинча тягнеться до матері, то вона розуміє його бажання залізти їй на спину. Це пояснює, як примати розуміють жести одне одного без попереднього навчання та чому в різних популяцій чи навіть видів жести подібні. Дослідження поведінки приматів опублікували в журналі Biological Reviews .

Приклад того, як примати спілкуються жестами. Дитинчата шимпанзе і бонобо тягнуться до матері, і вона розуміє, що вони хочуть залізти до неї на спину. Graham et al. / Biological Reviews, 2024

Що особливого у поведінці приматів?

Науковці дослідили поведінку трьох видів людиноподібних приматів: горил, шимпанзе та бонобо. У них виявили три загально зрозумілих типи жестів. Вони базуються або на відтворенні частини дії, про які хоче повідомити особина, або на вказуванні на якусь частину тіла, або на тактильну подібність жесту і дії, на яку він вказує. Використання таких жестів вказує, що примати можуть інтерпретувати наміри інших у спілкуванні, хоч і не так добре, як люди.

Це суперечить двом попереднім гіпотезам про спілкування людиноподібних приматів: одна передбачала, що примати розуміють лише вивчені раніше жести, інша — що розуміння жестів у приматів вроджене й обмежене якимось конкретним набором жестів. Тепер науковцям вдалося довести, що спілкування приматів базується на однаковому розумінні рухів та дій одне одного, тож може еволюціонувати. Це може пояснити, як з’явилася і примітивна мова первісних людей.

Чим ще дивували науковців примати

🐒 Як виявилося, шимпанзе здатні до ще однієї, як вважали, притаманної тільки людям поведінки. Вони простягнули одне одному предмети просто задля привернення уваги.

🙊 Між спілкуванням шимпанзе та людей виявили подібності у його темпі. Коли шимпанзе спілкувалися жестами, то робили павзи перед відповідями, як люди під час діалогу.

🦍 У людиноподібних приматів, таких як шимпанзе, бонобо, орангутани та горили, знайшли зачатки гумору. Вони тицяли та лоскотали одне одного, а іноді навіть крали просто заради розваги.

Поділитися із друзями!

У приматів виявили здатність розуміти наміри одне одного, як у людей

Джерело: nauka.ua