Додавання глини до раціону корів зменшило їхні викиди метану майже на третину

19 вересня 2024 р. 19:49

19 вересня 2024 р. 19:49


Додавання у раціон корів глини майже на третину зменшило їхнє добове вироблення метану. Для цього використали модифікований варіант природної глини, проте науковці не конкретизували її склад. Натомість вони зауважили, що цей спосіб боротьби з викидами парникових газів худобою є безпечним, адже корови й під час випасання часто заковтують ґрунт, який потім виходить природним шляхом. Про це повідомив New Atlas.

Додавання глини до раціону корів зменшило їхні викиди метану майже на третину. GIPHY

Як глина запобігає виробленню метану?

Корови та інша худоба відповідальні за близько 40 відсотків викидів метану, але цей небезпечний парниковий газ виробляють не самі тварини, а мікроорганізми з їхнього шлунка. Як встановили науковці, додавання глини до корму корів пригнічує активність мікробів та паразитів, тому і призводить до зменшення вироблення метану.

Крім того, глина може навіть покращувати травлення корів, зменшуючи кислотність шлунка. Потрібні подальші дослідження для підтвердження безпечності та ефективності такого методу протягом тривалого періоду випасу, але науковці сподіваються, що у майбутньому таку глину продаватимуть як добавку до корму або спрей для пасовища.

Як борються з впливом корів на глобальне потепління

🪸 Щоб зменшити викиди метану коровами аж на 80 відсотків, науковці запропонували додавати до їхнього раціону червоні водорості, які ще й не впливають на якість м’яса та молока.

🦠 Для боротьби з бактеріями-виробниками метану в шлунку корів науковці розробили вакцину, яка стимулює вироблення антитіл до цих бактерій та знижує викиди метану коровами на 13 відсотків.

📘 А про те, наскільки небезпечним є забруднення атмосфери метаном, яку роль у цьому процесі відіграють корови та як із цим намагаються боротися, — розповідаємо у нашому матеріалі «Яка роль корів у глобальному потеплінні?».

Поділитися із друзями!

Додавання глини до раціону корів зменшило їхні викиди метану майже на третину

Джерело: nauka.ua