Три чверті пересаджених облич залишилися здоровими навіть за 10 років після операції

19 вересня 2024 р. 19:49

19 вересня 2024 р. 19:49


74 відсотки пересаджених облич нормально прижилися та не виявили ознак відмови органа навіть за 10 років після операції, показав аналіз даних про перші 50 трансплантацій обличчя, проведені у 2005-2023 роках. Дослідники також виявили, що впродовж перших п’яти років після трансплантації здоровими залишалися 85 відсотків трансплантатів. Це свідчить про високий потенціал успіху таких операцій, які можуть допомогти людям виправити значні пошкодження обличчя. Про такі обнадійливі результати повідомили у журналі JAMA Surgery .

Три чверті пересаджених облич залишилися здоровими навіть за 10 років після операції. GIPHY

Що ще дізналися про трансплантацію обличчя?

Вперше трансплантацію обличчя провели лише у 2005 році у Франції. З того часу у світі провели ще 50 таких операцій, наслідки яких й аналізували науковці. Як вони встановили, двом пацієнтам операцію проводили повторно через відмову попереднього трансплантата. Серед пацієнтів з пересадженим обличчям десятеро померли, зокрема через пов’язане з трансплантацією лікування, а ще шість трансплантованих облич відмовили. Також у пацієнтів з частотою 0,7-1,2 раза на рік відбувалися епізоди відторгнення органа, які потребували медичного втручання. Але висока імовірність виживання трансплантата вказує на те, що пересадка обличчя є відносно безпечним методом відновлення пошкоджених тканин.

  • Цього місяця науковці вперше розповіли , як живе Аарон Джеймс — чоловік, якому разом з обличчям пересадили й око. Він зміг відростити бороду та відчути запахи, але бачити досі не може.

Поділитися із друзями!

Три чверті пересаджених облич залишилися здоровими навіть за 10 років після операції

Джерело: nauka.ua