Біоскло з токсичним металом галієм знищило 99% клітин раку кісток, не зачепивши здорові

19 вересня 2024 р. 20:16

19 вересня 2024 р. 20:16


Новий матеріал на основі біоактивного скла з додаванням оксиду токсичного металу галію знищив 99 відсотків клітин остеосаркоми — агресивного та найпоширенішого раку кісток. При цьому за 10 днів експерименту воно не нашкодило здоровим клітинам кісткової тканини. Що цікаво, воно також стимулює утворення нової кісткової тканини, тож може бути корисним і для відновлення кістки вже після видалення пухлин. Про відкриття повідомили у журналі Biomedical Materials .

Живі клітини остеосаркоми (зелені): контрольні клітини без додавання будь-яких ліків (верхній рядок) та після додавання скла з п'ятьма відсотками оксиду галію (нижній). Hanaei et al. / Biomedical Materials, 2024

Чому токсичний метал не шкодить здоровим клітинам?

Матеріал з наночастинками скла та різним вмістом оксиду галію — від нуля до п’яти відсотків — випробували на культурах клітин раку та здорових кісток, які росли поруч, як в організмі людини. Як вважають науковці, галій проникає в клітини через рецептори білка трансферину. На поверхні ракових клітин цих рецепторів значно більше, ніж на поверхні здорових, тому вони захоплювали більше галію. Всередині клітин цей метал викликає зміни в структурі ДНК й активує програмовану смерть клітин, механізми якої часто заблоковані у ракових клітин.

Крім того, створене науковцями скло вивільняє в міжклітинний простір кальцій та фосфор і сприяє росту кісткової тканини, як показали експерименти. У майбутньому науковцям належить випробувати матеріал на безпечність та підібрати таку концентрацію оксиду галію, яка одночасно вбиватиме ракові клітини та спонукатиме до росту здорові.

Більше кісткової медицини

💪🏻 Для зміцнення кісток ранішні заняття спортом виявилися більш корисними, ніж вечірні. Це показало дослідження на мишах, у яких після таких тренувань кістки стали довшими та товщими.

💀 Пов’язка з мінералом гідроксиапатитом допомогла зростити пошкоджений череп у мишей через комбінацію природної здатності мінералу сприяти відновленню кістки та генерувати електричний струм у відповідь на механічне навантаження.

🦴 А для зрощування складних переламів, для яких доводиться використовувати металеві пластини, науковці запропонували спеціальний полімер, який застигає під дією світла.

Поділитися із друзями!

Біоскло з токсичним металом галієм знищило 99% клітин раку кісток, не зачепивши здорові

Джерело: nauka.ua