Носорогу вперше провели операцію на нозі

20 вересня 2024 р. 20:27

20 вересня 2024 р. 20:27


Самиця південного білого носорога Амара з англійського сафарі-парку стала першою представницею свого виду, кому провели операцію з відновлення ліктьової кістки у передній кінцівці. Експериментальну операцію провели ветеринари з Ліверпульського університету після пошкодження цієї кінцівки під час бійки з іншою твариною. Зараз тварина вже пройшла відновлення та повернулася до звичного життя. Про це розповіли на сайті університету.

Самиця носорога Амара після операції. University of Liverpool

Як пройшла операція?

Раніше такі травми у носорогів не бралися лікувати, тому ветеринарам довелося застосовувати свій досвід роботи із конями, які є непарнокопитними, як і носороги, а тому мають подібну будову кінцівок. У суглоб самиці південного білого носорога ( Ceratotherium simum simum ) ввели камеру, за допомогою якої вивчили пошкодження та слідкували за перебігом операції.

Після закінчення операції на всю ногу Амари наклали гіпс, а для відновлення її помістили у вольєр разом з її матір’ю. Для кращого відновлення кістки їй також ввели суміш її власних факторів росту, які мають сприяти одужанню. За 27 тижнів після травми Амара змогла самостійно вийти на пасовище, а пізніше приєдналася до решти своїх родичів у сафарі-парку.

Більше носорожачої науки

🦏 У липні в зоопарку Чилі народилося дитинча білого носорога — зникомого через діяльність людини виду. А за два роки до цього в індонезійському розпліднику народився ще більш рідкісний суматранський носоріг.

🎉 Минулого року повідомили одразу про дві рідкісні події — народження суматранського носорога в Індонезії та чорного носорога в зоопарку в Англії.

🧪 Для відновлення популяції носорогів вперше успішно провели запліднення «у пробірці». Науковці сподіваються, що так вдасться врятувати зникомих північних білих носорогів, даючи виношувати їхні ембріони самкам південних.

🧬 Щоб зберегти популяцію північних білих носорогів, науковці навіть генетично модифікували та перетворили клітини шкіри цих тварин на первинні статеві, які у майбутньому сподіваються перетворити на повноцінні яйцеклітини.

Поділитися із друзями!

Носорогу вперше провели операцію на нозі

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua