Перебірливість дітей у їжі виявилась зумовленою генетикою, а не вихованням

20 вересня 2024 р. 20:27

20 вересня 2024 р. 20:27


Діти схильні бути перебірливими в їжі через генетичні особливості, а не виховання, показало дослідження на близнюках. Що цікаво, у ранньому дитинстві вплив виховання на харчові звички був найсильнішим, а до підліткового віку зменшувався, і перебірливість у їжі здебільшого пояснювалася генетичними факторами. Такі результати допоможуть батькам краще розуміти своїх дітей та підлаштовувати їх раціон так, щоб він був здоровим та приємним для дитини. Дослідження опублікували в журналі Journal of Child Psychology and Psychiatry .

Перебірливість дітей у їжі виявилась зумовленою генетикою, а не вихованням. GIPHY

Наскільки сильним був вплив генів на перебірливість у їжі?

Науковці досліджували харчові звички однояйцевих та двояйцевих близнюків — перші мають ідентичний набір генів, а другі — лише часткову подібність за ними. Як виявилося, одні й ті ж гени впливали як на початковий рівень перебірливості в їжі, так і на зміни її з часом. У віці 16 місяців сімейні фактори були відповідальними за чверть харчових звичок, тоді як генетична складова — за 60 відсотків.

Після трьох років вплив сімейних факторів ставав незначним, а генетичними відмінностями вдавалося пояснити вже 74-84 відсотки харчових звичок у дітей віком від трьох до 13 років. Ці результати можуть пояснити, чому різні діти з однієї сім’ї з однаковим вихованням мають різні харчові звички.

  • Як виявилося, діти можуть виявляти свої харчові звички ще в утробі матері: коли вагітні жінки їли капусту кейл, їхні ненароджені діти корчили гримаси — це показало УЗД.
  • Попри переконання, що шкідлива їжа здається нам смачнішою й тому впливає на наші харчові звички, учасники дослідження однаково оцінили за смаком сильно оброблені та геть не оброблені продукти.

Поділитися із друзями!

Перебірливість дітей у їжі виявилась зумовленою генетикою, а не вихованням

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua