Чай, червоне вино та ягоди зменшили ризик деменції

20 вересня 2024 р. 20:27

20 вересня 2024 р. 20:27


Щоденне споживання чаю, червоного вина або ягід зменшило ризик розвитку деменції, показало дослідження на понад 120 тисячах британців. Усе тому, що в цих продуктах міститься велика кількість природних антиоксидантів — флавоноїдів. Найсильніше такий раціон знижував ризик у тих, хто був генетично схильним до деменції або мав депресію та гіпертонію, які самі є факторами ризику розвитку деменції. Такі результати опублікували в журналі JAMA Network Open .

Чай, червоне вино та ягоди зменшили ризик деменції. GIPHY

Скільки вина знадобилося для захисту від деменції?

Науковці порівнювали дані про раціони людей з дослідження UK Biobank із ризиком розвитку в них деменції. Як виявилося, люди з найбільшим рівнем споживання продуктів з флавоноїдами мали на 28 відсотків нижчий ризик виникнення деменції порівняно з тими, хто споживав найменше таких продуктів.

Оскільки відомими джерелами флавоноїдів є чай, червоне вино та ягоди, науковці встановили, скільки їх порцій необхідно споживати для зниження ризику деменції. Як виявилося, достатньо споживати хоча б дві речі зі списку: п’ять порцій чаю на день, одну порцію червоного вина на день і половину порції ягід на день. Науковці не уточнили розмір порції, але Британська асоціація дієтологів визначає стандартну порцію ягід як 80 грамів, а порцію напоїв — як одну склянку чи келих.

Дослідження також показало, що інші антиоксиданти з їжі, такі як антоціаніни, флавоноли та флавони, здатні теж знижувати ризик появи деменції. Хоча дослідження проводилося на даних про раціони учасників, які вони надавали самостійно, воно показує потенціал використання флавоноїдів для профілактики деменції, особливо серед людей з підвищеним ризиком.

Що ще впливає на розвиток деменції

👂 З більшим ризиком розвитку деменції пов’язали нездатність розчути розмову в шумному місці. Можливо, порушення слуху є дуже раннім симптомом розвитку цього розладу.

🏡 А от знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, яка є однією з найпоширеніших форм деменції, та хвороби Паркінсона може проживання у більш озелененому районі.

💊 До зниження ризику появи хвороби Альцгеймера призвело , як не дивно, споживання «Віагри». Їх приймання на 69 відсотків знижувало ризик хвороби протягом наступних шести років.

Поділитися із друзями!

Чай, червоне вино та ягоди зменшили ризик деменції

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua