Російські війська пошкодили стародавні кургани у Запорізькій області

20 вересня 2024 р. 20:27

20 вересня 2024 р. 20:27


Російська армія побудувала укріплення на території щонайменше двох курганів у Запорізькій області, порушивши Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, протоколи Женевської конвенції та норми звичаєвого міжнародного гуманітарного права. Це встановили науковці Університету Вірджинії за допомогою аналізу супутникових знімків, а також даних про переміщення російських військ. Про це повідомили на сайті проєкту «Обсерваторія конфлікту».

Побудовані поблизу курганів укріплення російських солдатів та створене ними зображення фалоса на землі. Conflict Observatory

Яких пошкоджень зазнали кургани через російські війська?

Науковці дослідили активність російських військ поблизу двох курганів у Василівському районі Запорізької області. Як виявилося, за період окупації цих територій з березня 2022 до липня 2024 року російська армія побудувала в межах курганів укріплення та створила на одному з прилеглих полів наземний малюнок у вигляді фалоса.

Дослідники зазначають, що такі дії наражають на небезпеку археологічні пам’ятки та артефакти, які можуть знаходитися у курганах. Культурні цінності можуть зазнавати пошкоджень через обстріли, розриви снарядів та пожежі. Науковцям вдалося ідентифікувати, що відповідальними за це були солдати 429-го мотострілецького полку збройних сил рф. Вони сподіваються, що це допоможе притягнути винних до відповідальності за порушення численних норм міжнародного права.

Про війну та науку

🦅 Вторгнення росії в Україну змінило шляхи міграції підорликів — тепер ці хижі птахи обирають більш обхідні маршрути та менше зупиняються на перепочинок, що може нашкодити їхньому потомству.

🦇 У Харкові через російське вторгнення загинуло близько семи тисяч кажанів рудих вечірниць — тварини залишилися без домівок або були ув’язнені у пастках напівзруйнованих будинків.

📖 Про те, як українські науковці рятують унікальний радіотелескоп та продовжують дослідження навіть попри обстріли та знеструмлення обсерваторії, — розповідаємо у нашому матеріалі «Наука не поза політикою».

Поділитися із друзями!

Російські війська пошкодили стародавні кургани у Запорізькій області

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua