Історичний момент: NASA направляє космічний корабель Europa Clipper для дослідження супутників Юпітера

14 жовтня 2024 р. 17:51

14 жовтня 2024 р. 17:51


NASA готується до запуску космічного апарату Europa Clipper для дослідження супутника Юпітера - Європи, який може мати океан, прихований під крижаною поверхнею, і потенційно бути придатним для мікроскопічного життя. Запуск планується на сьогодні о 12:06 за східним часом США (19:06 за Києвом) з Космічного центру Кеннеді у Флориді, з використанням ракети SpaceX Falcon Heavy. Місію можна буде спостерігати в прямому ефірі на сайті та YouTube-каналі NASA.

Спочатку старт був призначений на 10 жовтня, але відкладений через ураган Мілтон. Після запуску Europa Clipper почне 5,5-річний шлях до Юпітера, з гравітаційними маневрами біля Марса (у 2025 році) і Землі (у 2026 році). Очікується прибуття апарата до Юпітера 2030 року, після чого він проведе чотири роки поблизу Європи, виконуючи близько 50 близьких прольотів.

Europa Clipper оснащений дев'ятьма науковими інструментами, призначеними для вивчення океану, що знаходиться під крижаним шаром Європи. Він досліджуватиме можливі водяні шлейфи, фіксуватиме магнітне поле і вимірюватиме товщину льоду, що може дати інформацію про солоність і склад океану.

Раніше ми повідомляли, що NASA планує місію з висадки екіпажу на Місяць до вересня 2026 року, однак це залежить від успіху тестування орбітальної дозаправки корабля Starship від SpaceX. Кетрін Кернер, голова підрозділу NASA із систем дослідження Місяця, заявила, що для дотримання термінів SpaceX має продемонструвати успішне дозаправлення на орбіті Землі до початку 2025 року.

Орбітальне дозаправлення є одним із ключових елементів, оскільки місія потребуватиме значного запасу палива для польоту до Місяця і назад. Якщо SpaceX не встигне підтвердити свою здатність виконувати орбітальну дозаправку, дата висадки екіпажу на Місяць може бути відкладена.

Історичний момент: NASA направляє космічний корабель Europa Clipper для дослідження супутників Юпітера

Джерело: socportal.info (Наука)