Археологи виявили докази реального Рагнарока

15 жовтня 2024 р. 07:09

15 жовтня 2024 р. 07:09


У Данії стало настільки холодно, що вести сільське господарство стало практично неможливо. Науковці з Національного музею Данії та Оксфордського університету припускають, що саме цей період став прообразом Фімбульвінтеру - легендарної трирічної зими, що передує Рагнарьоку.

Результати роботи опубліковані в Journal of Archaeological Science: Reports.

Коли дерева не могли рости, нічого не могло вирости і на полях. У суспільстві, де все залежало від сільського господарства, це мало катастрофічні наслідки. Ми бачимо різке падіння виробництва зерна, райони, покинуті людьми, і ліси, що розрослися на спорожнілих полях, - пояснив один із дослідників.

Дослідники провели археоботанічний аналіз рослинних залишків із 39 місць по всій Данії, охоплюючи період від бронзового століття до епохи вікінгів (500 р. до н.е. - 750 р. н.е.). Вони виявили, що в ранньому залізному віці поселення збільшувалися і люди спільно обробляли спільні поля. Однак деякі господарські практики, як-от виробництво меду та сиру, залишалися сімейними заняттями.

Після стабільного бронзового століття близько 800 року до н.е. клімат у Скандинавії став холоднішим і вологішим. Поля затоплювало, і люди були змушені переселятися, але продовжували вести звичний спосіб життя. З 250 року до н.е. почався новий період м'якого клімату, який завершився катастрофічним похолоданням у 535-536 роках н.е.

У цей період відбулися великі виверження вулканів у Північній Америці і, можливо, в Ісландії, що призвело до глобального охолодження. Дендрохронологічні дослідження показали різке скорочення річних кілець дерев з 539 по 541 рік. У Данії температура впала на 3,5 градуса, що призвело до неврожаїв і загибелі до половини населення.

Дендрохронологічні дослідження дубів показали різке зменшення росту дерев з 539 по 541 рр., вказуючи на значне зниження температури. У Данії середньорічна температура впала на 3,5 градуса, що мало катастрофічні наслідки для сільського господарства. Передбачається, що внаслідок цієї кліматичної кризи в Скандинавії могло загинути до половини населення.

Науковці пов'язують ці події з появою міфу про Фімбульвінтеру та Рагнарек. Великі золоті скарби, знайдені археологами, що відносяться до цього періоду, могли бути жертвопринесеннями богам із проханнями повернути сонце. Однак є ймовірність, що скарби були заховані без сакральних цілей, просто через нестабільність того часу.

Археологи виявили докази реального Рагнарока

Джерело: socportal.info (Наука)