Тисячі пінгвінів готуються до гніздування поблизу антарктичної станції "Академік Вернадський"

15 жовтня 2024 р. 19:55

15 жовтня 2024 р. 19:55


Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі (НАНЦ) на своїй сторінці у Facebook.

За даними біологині 29-ї української антарктичної експедиції Світозари Давиденко, тільки минулого тижня на острові нарахували понад 3,5 тисячі пінгвінів, і їхня кількість продовжує зростати. Птахи займають ділянки для гніздування на скелях, які почали гальмуватися від снігу.

НАНЦ також уточнив, що незабаром у пінгвінів почнеться період гніздування, який зазвичай настає наприкінці жовтня — на початку листопада залежно від погодних умов. Пінгвіни будують будиночок із камінчиків на піднесених ділянках.

Минулого року на острові було зафіксовано рекордну кількість пінгвінів — близько 7 тисяч. Полярники продовжуватимуть спостереження за птахами та повідомлятимуть про кількість пінгвінів, а також про появу перших яєць і пташенят.

Українська антарктична станція «Академік Вернадський» — основа української наукової бази в Антарктиді, розташована на мисі Марина острова Галіндез, приблизно за 7 км від західного узбережжя Антарктичного півострова. Вона діє цілий рік і використовується для проведення метеорологічних, географічних та екологічних досліджень, що є основною метою її діяльності.

Станція була заснована у 1947 році як британська база під назвою "Фарадей". 1996 року Великобританія передала станцію Україні, і її перейменували на честь видатного українського вченого Володимира Вернадського, першого президента Національної академії наук України.

Важливі події в історії станції:

  • У січні 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 25-річчя заснування станції "Академік Вернадський".
  • У серпні 2021 року в Україні з'явився науково-дослідний криголам «Ноосфера», який відтоді підтримує основну функцію з доставлення вантажів та дослідницької команди на станцію.
  • У лютому 2023 року «Ноосфера» поставила станцію обладнання та українських технічних фахівців для країн Азії, включаючи оновлення систем опалення та покращення роботи станції.

Станція «Академік Вернадський» залишається центром наукових досліджень України в Антарктиді та символом її внеску до глобальних наукових досліджень.

Нагадаємо, що у березні 2024 року вирушила 29 українська антарктична експедиція (УАЕ). Команда змінить на станції зимівників 28 УАЕ, які відпрацювали там майже рік. Нову експедицію чекає тривалий шлях: автобусом — до Польщі, літаком — до Чилі, а з порту Пунта-Аренас криголамом "Ноосфера" - до Антарктики.

Тисячі пінгвінів готуються до гніздування поблизу антарктичної станції "Академік Вернадський"

Джерело: socportal.info (Наука)